האם מדובר בהפרעת אכילה אצל פעוטה?

דיון מתוך פורום  הפרעות אכילה

27/12/2011 | 21:49 | מאת: אילנה

שלום, יש לי שתי בנות, הבכורה בת 3.3 שנים והקטנה בת 1.6 שנה. הבעיה שלי היא עם הקטנה, מאז נכנסה למעון, הפסיקה לאכול ועשתה רגרסיה מאוד קיצונית, ואני מפחדת שיש לה הפרעת אכילה. מיום לידתה הייתה איתי בבית, והנקתי אותה עד גיל 1.2 שנה. במקביל היא אכלה תפריט משפחה, ולמרות שהייתה עדיין ללא שיניים אכלה אפילו בשר ועוף, ממש הכל, וגם מאוד אהבה לאכול, אפילו הייתה בוכה עם מישהו אכל לידה והיא לא קיבלה. בגיל 1.3 שמתי אותה במעון שאני מכירה, כי הבכורה הייתה שם. מדובר במעון מצוין, שגם חמשת אחייני גדלו בו. האוכל שם באמת מצויין, אכלתי בעצמי. אבל הקטנה מסרבת לאכול, בתחילה היא לא הסכימה לאכול רק בגן, ומבלי לשים לב, הפסיקה לאכול גם בבית. בתחילה כולם אמרו לנו שזה טבעי, קשיי הסתגלות, ובאמת לא לחצנו עליה, המשכנו להציע לה דברים, אבל היא מסובבת את הפנים, ואם מנסים לתת לה לטעום, היא צורחת כאילו נותנים לה אוכל מקולקל. לאט לאט ככל שהחודשים עוברים (כבר 4 חודשים), ניסינו לשלול בעיות רפואיות, עד כה ברוך ה' לא נמצאו. במקביל הושבנו אותה בשולחן איתנו ולא בכיסא אוכל, אנחנו מורחים לה מאכלים על השפתיים רק כדי שתטעם, גם הבכורה מנסה לשדל אותה. אבל הכל נענה בסירוב. היא לא מעלה במשקל בכלל, ואמנם היא בינתיים נראית בריאה, אבל התזונה שלה מתרכזת ביוגורטים וסימילאק. לאחרונה הסכימה לאכול גם פרינוק (והשבוע הצלחתי להגניב שם כפית טחינה גולמית), כמובן שממתקים תמיד נענים בשמחה, אך אני לא נותנת (באמת). במאמצים נוספים היא מוכנה לאכול לאחרונה גם לחם או פסטרמה (לא ביחד). בגן היא היחידה שלא מוכנה לאכול ובסופו של דבר מקבלת לחם עם שוקולד (וזאת כל ארוחת הצהריים שלה), גם שם מאוד מתוסכלים. אני מאוד מתוסכלת וחסרת אונים, הייתה לי תינוקת שמאוד אהבה לאכול ונהנתה מכך, ומרגע שנכנסה לגן עשתה רגרסיה לאכילה של תינוק בן חצי שנה. את הגן בדקתי בכמה ביקורות פתע, והבעיה לא שם. אני מאוד חוששת, מה גם שיש עבר של אנורקסיה ובולימיה במשפחה. האם אני מגזימה? אם לא אשמח לדעת לאן לפנות? או מה לעשות? תודה רבה מראש..

שלום אילנה נושא האכלת ילדים מעורר פעמים רבות דילמות ובעיות לא פשוטות, וטוב שאת מזהה את הבעיות ומחפשת תשובות. פעמים רבות לשאלות יש פתרונות טכניים סביב דפוסי האכלה (למשל, הנחיות לגבי המזונות שמכינים, האופן בו מעשירים את התפריט בהדרגה, האופן בו מתבצעת הארוחה המשפחתית), ועל כך אכן רצוי לקבל הדרכה ע"י דיאטנית המתמחה בתזונת ילדים. אך מדבריך נראה שהשאלות שאת מעלה מבטאות קושי או דילמה רחבה יותר לכן חשוב לשקול גם ייעוץ או חשיבה משותפת מהזווית הזו. באופן כללי חשוב לי לומר ש הניסיון מעיד שככל שהורים ו/או מטפלים נכנסים יותר למאבקי כוח ולוויכוחים על כמות האוכל ואופן האכילה, המצב נוטה להסלים. כדי להבין מה היא העמדה ההורית שתזין את תהליך ההבראה, מומלץ להיעזר בצוות הטיפולי. על כן, אני ממליצה בחום לפנות למכון להתפתחות הילד דרך קופת החולים אליה אתם שייכים. בהצלחה רבה עדי מילר דיאטנית קלינית

מנהלי פורום הפרעות אכילה