שיתוק שינה - הסבר קצר על התופעה

דיון מתוך פורום  חלומות, סיוטים וחוויות מיוחדות בחלימה

שיתוק שינה - הסבר שיתוק שינה הינה תופעה שכיחה יחסית, אך לא לגמרי מוכרת. מדובר בתופעות המתרחשות במצבי מעבר בין ערות לשינה או בין שינה לערות. במצב זה האדם מודע לסביבה, אך גופו משותק שיתוק רפוי (שדומה בעצם להיפוטוניה הרגילה בעת שנת החלום ולעיתים חווה הלוצינציות של ראייה או שמיעה או מגע. הזיות שמופיעות טרם ההרדמות מכונות הלוצינציות היפנגוגיות, ואלו שבעת ההתעוררות – הלוצינציות היפנפומפיות. חלק ממנגנון החלום עדיין מופעל, למרות שמבחינת התודעה מדובר במצב של ערנות. במצב זה שכיחות בעיקר הזיות קצרות, כמו מפלצות הנעות מול העיניים או דמויות שיורדות על החולם ולוחצות עליו. בעבר היו תאורים רבים (וגם ציורים) של שדים ומפלצות, היושבים ומכבידים על חזה האדם הישן, כשהוא חרד ומבועת. מדובר בתופעה קצרה החולפת תוך כמה שניות עד כמה דקות. לרוב אין לה משמעות מדאיגה, אלא אם היא באה יחד עם הפרעות שינה אחרות. גם אנשים בריאים חווים שיתוק שינה לפעמים, אך הסובלים מנרקולפסיה חווים אותו בתכיפות גדולה יותר. מצב זה יכול גם להופיע באופן מבודד ולעיתים אף בעוצמה רבה ומלווה אז בחרדה גדולה. אנשים מתארים זאת כסבל ופחד, כשהם חשים לפתע “לכודים” בתוך עולם הדמיון, ללא יכולת לנוע או לצעוק לעזרה, עם הזיות המופיעות לפניהם. למרות שהתודעה כבר מתעוררת – והחולם מבין שאלו הזיות, הוא אינו מסוגל להשפיע על המתרחש ולמנוע מהתהליך לקרות. לעיתים המצב מלווה בתחושה של “נוכחות זרה” ליד החולם, ולפעמים אף תחושה של נוכחות כזאת בתוכו. לעיתים החוויה היא של דמות היושבת ולוחצת להם על החזה. עקב כך מצב זה תואר פעמים רבות בהיסטוריה ואף צוייר, תחת השם ” INCUBUS ” , שבו מכשפה יושבת על החולם ולוחצת על חזהו. ניתן כמובן להבין מדוע בעבר ייחסו למצב חריג זה פרושים מיסטים.

האם מישהו חווה תופעה דומה? ברכה ד"ר רז אבן

24/08/2018 | 06:25 | מאת: הדר

שלום, יצא לי לחוות לא מעט מצב של הלוצינציות היפנגוגיות וזה קורה בעיקר כשאני מאוד מאוד עייפה. הגוף נכנס ישר למצב שיתוק והזיות ואני ממש נאבקת בלצאת ממצב השיתוק. תחושה בהחלט מתסכלת ומבעיתה שבה עולה לי גם הדופק. יש צורך בבדיקה או שאין מה לעשות עם זה?

מנהלי פורום חלומות, סיוטים וחוויות מיוחדות בחלימה