האם מותר לי לתרום דם ?!

דיון מתוך פורום  החלמה מסרטן

10/12/2012 | 13:30 | מאת: דנה

בת 44 , לפני 13 שנה חליתי בסרטן השד , ביצעתי טיפולים וכיום אני מבצעת בדיקות שגרתיות ותודה לאל הכל תקין . אמא שלי אמורה לעבור ניתוח אורטופדי ויש דרישה לשתי מנות דם מבית החולים . שאלתי : האם מותר לי לתרום דם (יש לציין שאני לא סובלת מאף מחלה למעט ההיסטוריה הרפואית ...) נאמר לי שהסכנה בתרומת דם ע"י חולה לשעבר במחלה ממהרת אינו למקבל התרומה אלא לתורם. האם יש בזה הגיון ? האם יכולים "להתורר" תאים ממהירים ?! תודה רבה

שלום רב, כדי להענות על תשובתך צריך להפריד בין מה שידוע במדע לבין הנהלים שנקבעו על ידי משרד הבריאות. מקובל במדע שלא לאפשר לאנשים שנמצאים בטיפול פעיל בסרטן או שיש להם תהליכים גרורתיים/ מפושטים לתת תרומת דם מסיבות ברורות- כי הם נמצאים במצב של מחלה / טיפול פעיל. לגבי מי שהחלימו מסרטן: מקובל כי מי שחלה כמבוגר בסרטנים של מערכת הדם ו/או הלימפה (לימפומה/ לויקמיה) לא מקבלים תרומת דם. לגבי מי שחלו בסוגי סרטן אחרים (כמו סרטן שד, מעי גס וכדו') יש באיגודים שונים הנחיות שונות- למשל: הצלב האדום האמריקאי מקבל תרומות דם מאנשים שהחלימו מסרטן וסיימו טיפולים בתנאי שחלפה לפחות כשנה ויותר. באיגודים אחרים מקובל לחכות יותר. כיון שאין הסכמה חד משמעית בעולם המדע לגבי מתן תרומות דם על ידי מחלימים מסרטן כל ארגון ואיגוד רפואי במדינות שונות בעולם קובעים הנחיות משלהם- פשוט אין מידע מספיק מבוסס בשביל לקבוע חד משמעית האם מחלימים מסרטן יכולים לתרום דם ואם כן- כמה זמן צריך לחלוף מתום הטיפולים. בישראל הוציא משרד הבריאות הנחיות לגבי מתן תרומות דם ובהם נקבע כי לא מקבלים תרומות דם ממי שחלה בעבר בסרטן. זוהי המלצה קיצונית וגורפת, שכאמור אין לה ביסוס בולט במדע וכאמור יש איגודים (ובהם הצלב האדום האמריקאי שהוא האירגון שמבצע הכי הרבה תרומות דם בעולם) שההנחיות שלהם שונות. מצד שני- ניתן להבין את משרד הבריאות שלא רצה להכנס לדקויות של מי כן ומי לא יכול לתרום דם והוציא הנחיות גורפות כדי להימנע מבלבול. בסיכום: האם תרומת הדם מסכנת אותך או את מי שתתרמי עבורו דם? ככל הנראה ובסבירות די גבוהה- לא! ואין הבדל בינך לבין כל תורם דם אחר. האם תוכלי לתרום דם לאימך?- פרוצדוראלית, ככל הנראה לא (לפחות לא בארץ), כי הנחיות משרד הבריאות לא מאפשרות לקבל ממך תרומת דם. אני מקוה שתשובתי ברורה, יום טוב, צחי

12/12/2012 | 13:21 | מאת: דנה

מנהל פורום החלמה מסרטן