סטריאוטיפ ותחומי עניין באספרגר

דיון מתוך פורום  אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים

15/06/2014 | 13:16 | מאת: שלמה

אומרים שחלק מהאספרגר מלבד החלק של התקשורת. זה הסטריאוטיפ והתחומי עניין. יעני שלאדם יש תחומי עניין צרים והוא מתעסק בהם באופן ממוקד ומןגבל ושהוא מקיים טקסטים שחוזרים על עצמם, מתעסק עם עצמים בצורה יתרה ועושה תנועות גופניות חוזרות וסטראוטיפיות. עכשיו מה שאני שואל זה: אם לבנאדם אין את הדברים האלה, יכול להיות מצב שהוא יהיה חולה אספרגר?

21/06/2014 | 11:07 | מאת: ד"ר איריס שגב

שלמה שלום, על פי המהדורה העדכנית של המדריך האמריקאי לאבחנות פסיכיאטריות (DSM V), חייבים להתקיים כל ארבעת הקריטריונים הנוגעים להפרעה בספקטרום האוטיסטי. בשאלתך אתה מתייחס לקריטריון B: דפוס חזרתי ומוגבל של התנהגויות, עניין, או פעילויות. על מנת שקריטריון B יתקיים צריכה להיות עדות לשניים (או יותר) מהסעיפים הבאים: 1. חזרתיות וסטריאוטיפיות בדיבור, בתנועות מוטוריות, או שימוש בחפצים (כגון: סטריאוטיפיות תנועתית, אקולליה, שימוש חזרתי בחפצים, משפטים אידיוסינקרטיים). 2. הדבקות מוגזמת לשגרה, דפוס טקסי של התנהגויות שפתיות ולא שפתיות, או התנגדות מוגזמת לשינוי (כגון: טקסים תנועתיים, התעקשות על אותה דרך או מאכל, שאלות חוזרות, לחץ קיצוני משינוי קטן). 3. תחומי עניין מוגבלים והתעניינות מקובעת שהם לא רגילים בעצמה ובהתמקדות בהם (כגון: התקשרות חזקה או התעסקות בחפצים לא רגילים, התעניינויות מתוחמות או התעניינות מוגבלת לדבר אחד). 4. תגובת יתר או תת תגובתיות לקלט חושי, או התעניינות לא רגילה בהיבטים תחושתיים סביבתיים (כגון: חוסר תגובה נראית לכאב/חום/קור, תגובה מתנגדת לצלילים מסוימים או מרקמים, הרחה או נגיעה מוגזמת בחפצים, להיות מוקסם מאורות או חפצים מסתובבים). אם לא קיימת עדות לאף אחד מהסעיפים שמניתי או אם ישנה עדות לסעיף אחד בלבד, האדם אינו עונה על התנאים הנדרשים לקבלת האבחנה. בברכה, ד"ר איריס שגב.

17/07/2014 | 13:31 | מאת: שלמה

מבחינת השימוש בחפצים. אם ילד בבית ספר היה שובר עפרונות. זה יכול להתאים? כאילו יש שיעור והוא תוך כדי שובר עפרונות כי הוא משחק עם העיפרון. אבל חוץ מזה מעולם לא התעסק בחפצים.

22/07/2014 | 08:47 | מאת: ד"ר איריס שגב

שלמה שלום, ההתנהגות הספציפית שתיארת, אם אכן מדובר בהתעסקות מוגזמת, חזרתית וקומפולסיבית, מתאימה לאחד הסעיפים בקריטריון B. כמובן, לשם מתן אבחנה בספקטרום האוטיסטי צריכים להתקיים לפחות שני סעיפים מקריטריון B וכן כל שאר הקריטריונים (A, C ו-D). בברכה, דר איריס שגב.

מנהל פורום אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים