אוטיזם בתפקוד גבוה - אבחון מבוגרים

דיון מתוך פורום  אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים

10/05/2014 | 23:17 | מאת: אני

שלום, בעקבות קריאת כמה כתבות בנושא, רציתי לדעת היכן מתבצעים אבחונים למבוגרים (בגילאי 35+) ומה זה מצריך מהנבדק. יש לי קשיים חברתיים מאז שאני זוכרת את עצמי, כאשר מנגד נסיבות חיים לא פשוטות שאיני רוצה לפרט שימשו לי כהסבר מתבקש להם. כעת חשדי הוא שזה מקרה של "גם וגם". אני מתנהלת בחברה באופן שיכול להיראות נורמלי כלפי חוץ, אבל מאוד מאוד קשה לי בחברה והרבה פעמים אני מעדיפה להיות עם עצמי ולא לצאת לפעילויות חברתיות כלל. כיצד עושים את ההבחנה בין קשיים חברתיים שמקורם בהפרעה האוטיסטית עצמה לבין קשיים כאלו שנוצרו כתוצאה מחרדה חברתית, מאירוע פוסט-טראומטי, מדיכאון קל/סמוי ומסיבות דומות? בנוסף, עד כמה אופי נוקשה נעדר ספונטניות שנצמד לשגרה ולטקסיה מהווה רמז וסימן למיקום כלשהו על הרצף האוטיסטי? אשמח לדעתך המלומדת. תודה

19/05/2014 | 16:47 | מאת: ד"ר איריס שגב

שלום רב, אבחונים למבוגרים יכולים להתבצע על ידי פסיכיאטר ופסיכולוג קליני בעלי ניסיון בולט בספקטרום האוטיסטי. מתן האבחנה מתבסס על תהליך הערכה, שכולל איסוף מידע רב ומגוון על ההיסטוריה שלך בכל תחומי החיים ומגיל 0 ועד היום. בנוסף, אבחנה תתבסס על ראיון פתוח ותצפית, ולעיתים קרובות על העברת מספר מבחנים פסיכולוגיים. האבחנה המבדלת בין הפרעה ברצף האוטיסטי לשאר האבחנות שציינת מצריכה במיוחד את הניסיון הקליני של איש המקצוע עם הספקטרום. אחד הסימנים המבדילים יהיה רמת המודעות וההבנה של האדם למצבים בינאישיים שונים בהם התנהגותו אינה מותאמת. אדם שאינו משתייך לספקטרום יהיה מסוגל לזהות בנקל מצבים בהם התנהגותו החברתית אינה מותאמת. כמו כן, הוא יחוש אי נוחות/מבוכה/מצוקה מבלי שיהיה צורך ללמדו או להסביר לו מדוע התנהגותו אינה מקובלת/חסרת טאקט, וכיוצ"ב, שכן ברור כי היא אינה מתאימה בדרך כלל לערכיו, מטרותיו ותפיסת העולם שלו. לשאלתך האחרונה, ההתנהלות שתיארת, אם היא קלה בממדיה, אינה חייבת להיות אבחנה פסיכיאטרית. אם ממדיה תדירים ומפריעים משמעותית לאורח החיים של האדם וזולתו היא עשויה להתאים להפרעות הספקטרום האובססיבי קומפולסיבי (טורדני כפייתי) וכן גם לספקטרום האוטיסטי. בברכה, ד"ר איריס שגב.

מנהל פורום אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים