התלבטות.

דיון מתוך פורום  אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים

20/07/2011 | 10:42 | מאת: מיכל.

אני ממש מתלבטת. דיברנו פעם על כך שכשאני יוצאת ען החניך שלי הוא אוכל לפחות 4 ארטיקים,עשיתי מה שייעצת לי, ולצערי, זה לא עוזר, ניסיתי גם בלי להגביל אלא לעשות הפרדה בין ארטיק לארטיק, תוך ניסיון להתרחקות ממקום הגירוי. הריחוק הצליח, אך עדיין יש מצבים שזה לא עוזר,ולבסוףגם כשמתרחקים, הוא יודע להוביל לחנות המסוימת, ואז מגיעים למצב של 4 ארטיקים ביום.בנוסף,איני רוצה להתעמת איתו כיוון שכשאני אומרת די, או מספיק, הוא מגיב בצורה קשה, ולעיתים מתבטא בצורה אלימה, למרות שהוא לא כזה, אך עצם העובדה שאני מונעת ממנו לאכול עוד ארטיק גורם לו כך, וכשדבר כזה קורה ברחוב, אני רואה זאת כדבר שלא מכבד אותו, ואותי. אני תוהה לעצמי האם זה חוסר רגישות לתחושה של הארטיק בפה, כיוון שהוא לא מוצץ או מלקק את הארטיק, אלא נוגס. גם בבית, כשהוא אוכל דבר מסוים הוא נוגס בביסים גדולים... בנוסף, האם יש אפשרות לשיחה טלפונית??

22/07/2011 | 14:40 | מאת: ד"ר איריס שגב

מיכל שלום, ייתכן ולנער צורך בגרייה סנסורית של איזור הפה ואולי אף במגע ובטעם של חומרים בעלי מרקם מסוים (במקרה זה, קרח נוקשה וקר). יחד עם זאת, באופן טבעי , ילדים רבים, אוהבים מאכלים מתוקים, ובכללם, ארטיקים. כך או כך, יש מקום להגביל את צריכתם של מוצרי מזון בלתי בריאים. מדברייך עולה כי הכללים לא הוצבו באופן חד משמעי ועקבי, ולכן לא ייפלא כי הנער ממשיך למתוח את הגבולות הרעועים. העובדה שהילד אינו מגיב להגבלות ואיסורים בהסכמה ובציות אינה אמורה למנוע ממך, כחונכת חמה, אך סמכותית, להציב גבול ולעמוד בו. יש להכיר בכך שחלק מהבעיה נוגעת גם אלייך בשני רבדים: בתוך הקשר האינטימי שלכם, את מתקשה להתעמת עימו ובמעגל הסביבתי הרחב יותר את חשה אי נוחות מעצם העובדה שאנשים אחרים צופים באינטראקציה שלכם במצבים אלה. אכן, את עומדת בפני אתגר לא פשוט, מבחינה רגשית, וייתכן ואת חשה אשמה בעיתות בהן את מונעת ממנו, כביכול, הנאה פעוטה כמו אכילת ארטיק. כמו כן, הורים ואנשים רבים הקרובים לאנשים בספקטרום חשים, לעיתים קרובות, כי הסביבה נועצת בהם מבטים, שופטת את התנהגותם, "מחריגה" אותם. זוהי בהחלט חוויה לא נעימה, היוצרת, לא אחת, תחושות מבוכה ואפילו בושה. יחד עם זאת, עלייך להבין כי הצבת הגבולות, לא רק שהינה הכרחית למען תזונתו הבריאה של הנער, אלא חיונית להתנהלותו בעולם יציב, קבוע, המאפשר לנער - בהיבטים מסוימים לפחות - לחוש שליטה על סדר יומו. בנוגע לבקשתך לשיחה טלפונית, לא אוכל לייעץ ולהשיב על שאלות מחוץ לדפי הפורום. הפורום נועד לייעוץ ראשוני וכללי בלבד. הדרכה מקיפה על ידי פסיכולוג קליני ניתנת בפגישה מסודרת. אם את חשה שאת זקוקה להדרכה כזו פני להורי הילד והעלי את הצורך בהתייעצות עם איש מקצוע בנוגע לסוגיות מסוימות ובחרו יחד את המסגרת המתאימה. בברכה, ד"ר איריס שגב.

מנהל פורום אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים