מה מחפשים בפורום אורולוגי

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

02/07/2011 | 20:44 | מאת: ד"ר דן ליבוביץ

קוראים וגולשים יקרים שלום, זה מספר חודשים שקלחתי על עצמי לרכז את הפורום באורולוגיה אונקולוגית. מעיסוקי בתחום זה שנים, למדתי והבנתי את החרדות והחששות הרבים שיש לחלק מהמטופלים ולבני המשפחות ואני לומד יום יום שההתמודדות אינה קלה. המשימה של הפורום באינטרנט לימדה אותי פן אחר של העניין. כל מי שנכנס לפורום רואה שהוא מעניין. יש גולשים רבים מדי שבוע ועולות שאלות משאלות שונות. מה שהפתיע אותי הוא המספר הגדול של פניות ושאלות שאמורות להיפתר במפגש בין רופא למטופל. לשיטתי - קשה לי להבין מה הטעם לשאול שאלה בסגנון:"ד"ר יש לי צריבה בשתן וגוש באשך. האם לקחת אנטיביוטיקה"? לכאורה כל אדם אפילו ללא השכלה רפואית יבין שאין דרך לענות על שאלה כזו. איך אוכל לדעת את האבחנה כאשר לא עומדים לרשותי הכלים בהם אני משתמש בים יום. בבית הספר לרפואה למדנו כי 80% מהאחבנה נקבעת משיחה עם המטופל, משאלות פתוחות ומכוונות על משך התלונות, אופי התלונות למה הן קשורות, מה נלווה אליהן מהי ההסטוריה הרפואית וכך הלאה. כנראה שרוב ה 20% הנותרים נקבעים מהסתכלות על האדם ומבדיקתו הגופנית. תהליך זה לא מתקיים במסגרת פורום אינרטני ולא יתכן בשלט רחוק. גם הקשר הנוצר בין רופא לחולה - קשר של אימון מצד אחד, והקשבה ואמפתיה מן הצד השני לא אפשרי כאשר נמנע מגע ישיר והנוגעים בדבר מסתתרים מאחורי זהות מעורפלת כמקובל ברשת. יחד עם זאת, אני רואה פעם אחר פעם שאלות אשר הייתי מצפה שיוצגו במישרין לרופא המטפל ובמקום זאת (ואולי בנוסף ובמקביל) הן מופנות אלי. על מה מעידה התופעה הזו? מן הסתם על התרבות המקובלת כיום בה התקשורת בין בני אדם קורית בין מסך למקלדת במקום פנים אל פנים. עם זאת - יתכן שהמצב הקיים המשתקף מהרושם שלי בפורום הוא של אי אמון וחשש מהרופא. חוששים להציג לו שאלות, לא מספיקים במסגרת הזמן הקצר שיש לשאול הכל, ואולי לא מקבלים די הסבר ויחס. גם זה חלק מתהליך תיעוש הרפואה בה חלק ניכר מהמפגש רופא חולה מתבזבז על הממשק רופא מחשב. מכל מקום זו אפשרות המאירה באור בעייתי את מצב הרפואה בישראל ואולי בכלל. אין לי מסקנות מעשיות מעיון זה, אך רציתי לשתף אתכם בתחושותי. אני עדיין מאמין שרפואה אמיתית איננה נעשית בתיווך אלקטרוני מרחוק. חלק מהתשובות להן אני עונה ביתר פירוט נוגעות להעברת מידע אינפורמטיבי, החלק האחר הנוגע יותר לשיקול רפואי והחלטות או המלצות - באמת שלא ניתן לבצע דרך פורום וגולשי היקרים - תצטרכו בהחלט להשיג שירות זה מן הרופא המטפל בכם. כל טוב ושבוע טוב. ד.ל.

03/07/2011 | 00:35 | מאת: אלון

דן שלום, אני יכול להגיב על מה שכתבת מנקודת המבט שלי... אני השתתפתי בפורום לאחרונה, לאחר שאובחנתי בסרטן ערמונית. מצאתי את עצמי כאן שואל שאלות, וקורא שאלות ותשובות של אחרים מהסיבות הבאות: 1. המפגש עם האורולוג אינו מיידי, ולכן אם יש לי כרגע שאלה, ניתן הרבה יותר מהר לקבל כאן תשובה ממספר סיבות: א. האינטרנט מאוד נגיש ב. זמני התגובה המאוד קצרים שלך ג. המקצועיות והפירוט של התשובות שלך ד. ההרגשה שניתן לסמוך את הדעה שלך מסיבות אלה מקבלים ממך תשובה יותר מהר, וכמובן במפגש עם האורולוג ניתן לקבל גם את חוות דעתו. 2. לפעמים האורולוג של קופת החולים אינו מספיק מומחה. לצערי, יש הרבה אורולוגים מאוד מבוגרים שכנראה לא כל כך מעודכנים בנעשה בשנים האחרונות, ולכן לא ניתן לסמוך עליהם כל כך. אתה לעומת זאת נמצא בחוד החנית של התחום. 3. יש תחושת הזדהות עם אנשים אחרים באינטרנט. הרגשה שאתה לא לבד. 4. בפורום הזה אני מרגיש שאתה כמו "חבר" שעוזר לעבור את הדרך למרות שאינני מכיר אותך... 5. מה שאמרת לגבי הזמן הקצר עם האורולוג הוא נכון מאוד. האורולוגים גם בפגישות שבהם הם מקבלים תשלום של כ 1000 ש"ח לא משקיעים מספיק זמן בחולה כי הם ממהרים לחולה הבא שממתין. קשה לשאול את כל השאלות בלחץ של זמן. קשה לעכל הכל. ולרוב, לאחר הפגישה עם האורולוג, בבית מתעוררות שאלות נוספות, והכי נוח לשאול אותן כאן מאשר לחכות לתור הבא לאורולוג... 6. זה לא מחליף מפגש רופא-חולה. אני למשל לא רואה את זה ככה. אני רואה את הפורום בתור קבלת עוד מידע, עוד חוות דעת. את ההחלטה הסופית על הטיפול מקבלים לאחר מספיק מידע ומן הסתם גם התייעצות במציאות עם אורולוג אחד לפחות. אני חייב לומר שאני די נפעם מהיכולת שלך לשלב את ההשקעה בפורום יחד עם שאר העבודה המרובה שיש לך. אני בטוח שזה נורא קשה... וגם ברור שבאמת אכפת לך מהתשובות הענייניות והמפורטות שלך גם בשעות הקטנות של הלילה... אז שוב - לגבי מה שאמרת שהפורום הזה לא מחליף מפגש רופא-חולה, אז לגבי לפחות זה מובן מאליו. לא ניתן להעביר את כל המצב הבריאותי שלי על גבי הפורום, ולכן התשובות שמתקבלות ממך מתבססות על מידע חלקי לרוב. אבל גם זה נותן הרבה מידע וכיווני מחשבה, ובהחלט נלקח בחשבון בקבלת החלטות. לי עזרת מאוד בתקופה האחרונה ואני מודע לך מקרב לב.

03/07/2011 | 00:40 | מאת: אלון

מצטער על שגיאות הכתיב.. לא מתאים לי. כנראה עקב השעה המאוחרת וחוסר השינה... לילה טוב

03/07/2011 | 15:14 | מאת: אור

שלום ד"ר דן בהמשך לכתבה שלך רציתי להגיב, אכן קיימת בעיית אימון בן הרופא למטופל, אתה מגיע לרופא אתה מצפה ממנו שיקשיב לבעייה שלך ולכאב. אתה לא מצפה ממנו שירד על החולה שלו במילים שהחולה אינו מספיק חזק או שהוא מגיב בצורה בעייתית, כל חולה וסף הכאב שלו מתבטא בצורה אחרת. יש לציין כי היום הרופאים אינם מתיחסים למטופלים שלהם כמו שצריך חסר יחס אנוש אתה יוצאה מהחדר לו, הרופא לא מעיינן אותו מה קורה איתך (אני מבינה שיש הרבה חולים אבל!). בשביל להגיע היום לרופא מקצועי צריך להמתין חודש לטור, לכן אנו פונים לפורום על מנת לקבל תשובות הבהרה עד שהתור מיגע. הלווי שהיו הרבה רופאים כמוך עם סבלנות , כל הרופאים צריכים לקבל דוגמא ממך. תודה על הכל בהצלחה.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית