מדד ה psa כאשר יש סרטן

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

31/12/2023 | 07:45 | מאת: אדמונד

תודה דוקטור על תשובתך. מה לגבי מצב בו יש ממצא סרטני בערמונית. גם אז העליה או הירידה של מדד ה psa, אינו בהתאמה להתפתחות הסרטן? ברמה הסטטיסטית של מרבית המקרים,ברור שיש מקרים קיצוניים שיש סרטן ואין עליה במדד psa. או שברגע שברור יש תאים סרטנים התמונה שונה ומדד psa כן משמש מדד להתפתחות הגידול.

שלום אדמונד. באופן מאוד כללי, כשבודקים אוכלוסיה מאוד גדולה ועושים ממוצעים, כמובן שיש קורולציה סטטיסטית בין דינמיקת ה-PSA להתפתחות סרטן ערמונית. כשמדובר במטופל יחיד ובמיוחד כשמסתכלים על ערכים בודדים של PSA, הדינמיקה עלולה להטעות. במטופל היחיד, אם רוצים ללמוד על התקדמות סרטן, אנחנו צריכים להביט על כמה ערכי PSA ולאורך זמן. לכן, אנחנו כן משתמשים ב-PSA לצורך מעקב, אבל זוכרים שמדובר בבדיקה לא מדוייקת.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית