קרע בלברום

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

24/08/2015 | 18:53 | מאת: פזית

דר בנימין שלום אני סובלת מזה שנתיים מכאבים בירך. טופלתי בארקוקסיה ו3 זריקות של סטרואידים ללא הטבה. הכאבים מתחזקים משמעותית לאחר ישיבה אורכה. לאחרונה הכאבים הולכים ומתחזקים ומפריעים לתפקוד. להלן תשובת הMRA: מודגמת פריקה גרמית באספקט הקדמי של המעבר בין ראש לצוואר הפמור, המחשידה לתפס אצטבולו פמורלי .CAM מסוג .( מודגם קרע חלקי בבסיס הלברום הקדמי עליון (חתך 11 סדרה 6 אין עדות לנזק סחוסי פוקאלי. ראש הירך בעמדה תקינה. המשטחים הפרקיים מודגמים תקינים. הודגמו אותות תקינים מלשד העצמות. הקפסולה מודגמת שמורה. הרצועות הפמורליות מודגמות תקינות. האם יש כאן פריקה של המפרק, בנוסף לקרע בלברום? האם יש סיכוי להטבה? תודה

שלום רב בכדי לענות על שאלותיך יש צורך – באבחון - אבחנות באוטופדיה והמלצות לטיפול נעשות לאחר קבלת היסטוריה רפואית , בדיקה ועיון בצילומים , מכלול הדברים הוא אשר מוביל לאבחנה באופן כללי כאבים באזור מפרק הירך יכולים , להיות כאבים מוקרנים מהגב, כאבים מוקרנים מהאגן(בעיות גניקולוגיות) , יכולים הם להיות עקב בעיה במפרקי הירך עצמם(כגון שחיקה,קרע בלברום, תסמונת תפס FAI ) ויכולים להיות סיבות רבות אחרות כדוגמת בקע מפשעתי או פמורלי, או דלקות שונות סביב המפרק אנטומיה לא תקינה של מפרק הירך כתוצאה מהתפתחות לקויה של מפרק הירך גורמת לשחיקה מוקדמת-בגילאים יותר מוקדמים של מפרק הירך. אנטומיה לא תקינה יכולה להיות חוסר או התפתחות לקויה של עצם האגן הגורמת להיעדר כיסוי מספק של ראש הירך, או לחילופין לכיסוי מועט של ראש הירך. אנטומיה לא תקינה יכולה להיות גם כיסוי יתר של ראש הירך ואז מדובר תסמונת תפס/התנגשות FAI . תסמונת תפס או מה שנקרה Femoraloacetabular Impingement syndrome) FAI. FAI הינו הפרעה/חיכוך לא תקין הנוצר בין עצם הירך לעצם האגן כתוצאה מאנטומיה לא תקינה של עצם הירך או האגן, או שניהם ביחד באןפו כללי באם ומדובר אצלך בתסמונת FAI תפס/התנגשות או מה שנקרה Femoraloacetabular Impingement syndrome) FAI.( FAI הינה הפרעה/חיכוך לא תקין הנוצר בין עצם הירך לעצם האגן כתוצאה מאנטומיה לא תקינה בחולים מסוימים ראש הירך אינו מותאם לעצם האגן, דבר זה גורם למגע לא תקין בין צוואר הירך לעצם האגן בתנועות מפרק הירך המגע הלא תקין הזה עם הזמן יכול לגרום לפגיעה במעטפת מפרק הירך הנקראת לברום ולפגיעה בסחוס הפגיעה בלברום ובסחוס יכולה להתקדם לשינויים שחיקתיים של מפרק הירך FAI יכול לתת כאבים וקליקים באזור מפרק הירך בדרך כלל באזור המפשעה, ירך ישנם שני סוגים של FAI , Cam Impingement Pincer Impingement הסוג הכי שכיח הוא הופעת שני הסוגים יחדיו בחולה אחד CAM Type הינו צורת ראש הירך שונה מהרגיל-לא ספרית ו/או יצירת זיז עצם באזור מעבר צוואר הירך לראש הירך, יותר שכיח בגברים אתלטיים, PINCER Type - נפוצה יותר אצל נשים בגיל העמידה אתלטיות, והינה תוצאה של קשר ליניארי בין ההיבט הקדמי של עצם האגן לראש הירך או צומת ראש-צוואר הירך, שינוי באנטומיה של עצם האגן כגון הטית זווית האגן לאחור( RETROVERSION), FAI מסוג זה יכול להיווצר מכיסוי יתר של ראש הירך על ידי עצם האגן בבדיקה גופנית ניתן להתרשם מהגבלה בתנועות המפרק ,ניתן לבצע בנוסף בחינה מסוימת היכולה לעורר את הכאב בירך באם יש חשד לקרע של הלברום ובאם מתכננים התערבות ניתוחית יש הצדקה לביצוע MRI ניתן לגלות קרעים בלברום ב MRI , אך בדיקת הזהב הינו הזרקה של חומר ניגוד יחד עם חומר הרדמה למפרק חומר ההרדמה המוזרק לירך יכול לשכך את הכאבים במפרק הירך ועל ידי כך לתת אינדיקציה שמקור הכאבים הינו מפרק הירך ולא כאב מוקרן לדוגמא מהגב ישנם מספר סוגים של התערבות כירורגיות וטיפולים שניתן לשקול בהתאם לממצאים הפיסיקליים ועיון בבדיקות ההדמיה בברכה ד"ר בנימין בנדר

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים