בעיות בליעה

דיון מתוך פורום  בעיות בליעה

27/11/2010 | 11:36 | מאת: אורנה

שלום, אימי בת 78 נמצאת במוסד סיעודי,עברה מס' אירועים מוחיים וסובלת מדמנציה. לאחרונה מאוד מתקשה לאכול ויש בעיה בבליעה. לקחנו אותה מס' פעמים לאא"ג כולל לפני שבועיים כשאושפזה ונלקחה לבדיקה בבי"ח ולא מצאו כלום.רופא בבי"ח ייעץ לקחת אותה לבדיקה אצל קלינאית תקשורת .היא יורדת במשקל,כל הזמן מחזיקה את הגרון וטוענת שכואב לה. קשה להבין מה כואב בדיוק מכיוון שאינה משתפת פעולה כ"כ. במוסד שלה רוצים לשים לה זונדה.האם קלינאית תקשורת יכולה לעלות על הבעיה בבליעה?אנחנו חושבים שיש לה משהו שמפריע לה ובמוסד טוענים שזה מוחי ופסיכולוגי.האם בדיקה של בלוטת התריס או בדיקה אחרת כלשהי יכולה לעזור לנו להבין מה הבעיה.אודה על תשובתך הנושא מאוד מטריד.האם רק זונדה יכול לפתור את הענין?תודה.

27/11/2010 | 21:40 | מאת:

אורנה שלום.זהו אכן מצב מתסכל. אצל מבוגרים אחרי אירוע מוחי ודמנציה יש סיבות מגוונות להפרעה בבליעה, ולעיתים אין מנוס מהזנה דרך צינורית. בשלב ראשון מדובר בזונדה, בהמשך מחליפים את הצינורית דרך האף בצינורית קטנה דרך דופן הבטן, מצב הרבה יותר נוח למטופל. אבל לפני כן, חשוב להגיע לבדיקה במרפאת בליעה המופעלת על ידי רופא אא"ג וקלינאית תקשורת, כדי לנסות ולאבחן את הסיבה או הסיבות העיקריות לקשיי הבליעה והכאבים. בדיקת אא"ג רגילה לא תראה ממצאים מיוחדים, אך בדיקות כגון וידאופלואורוסקופיה או FEES יעזרו להתקדם באבחנה ובטיפול. בהצלחה.