קנדידיס ובליעה

דיון מתוך פורום  בעיות בליעה

28/08/2013 | 14:33 | מאת: כפיר

אבי בן 77 החל בחודשיים האחרונים לסבול מיובש פה קיצוני, לאחריו החל להתלונן על מרירות בפיו, עקצוצים בלשון ולעתים לפני-כן התלונן על "מועקה בחזה" שעברה עם אכילה, בנוסף מתלונן לאחרונה על היתקעות כדורים בבליעה שלא יורדים, עד כדי שנבדק במיון בשל כך. במשטח גרון- פלורה תקינה, במשטח לשון- קנדידה . טופל בדקטארין ג'יל ולאחר כישלון הועבר לניסטטין כישלון נוסף, הוחזר לדקטרין, הפטריה עברה וחזרה לאחר מספר ימים פעמיים. נבדק ע"י א.א.ג. אובחנה laryngitis כרונית והומלץ טיפול באומפרדקס. באותו יום , כאשר נטל אומפרדקס נתקע בגרונו, ולאחר כ-4 שעות הופנה ע"י אחות טלפונית למיון א.א.ג. במיון - בבדיקת מראה הכדור לא נמצא. לא היו בעיות נשימה או הפרעה בליעת מזון או שתייה.מפתח ותנועתיות מיתרי הקול היו תקינים, שוחרר לביתו. עבר גסטרוסקופיה ללא ממצאים בושט , בקיבה הודגמו ממצאים קפלים היפרמיים בקיבה, בביופסיה גסטריטיס כרוני. עבר צ. בריום- תקין ללא ממצאים חריגים. מצבו כיום: ירד במשקלו כ- 5-6 ק"ג . ככח הנראה בשל ירידה בתיאבון. מבחינת בליעה- עדיין מתלונן כי חלקי מזון קטנים כגון פירורים, כדורים לנטילה נתקעים בגרונו ללא הפרעות בנשימה , שתייה או אכילה. נתקע ולאחר זמן כלשהו (בין עשרים דקות למס' שעות) התחושה עוברת ונעלמת. מצוקתו גדולה מבחינת נטילת התרופות הקבועות , אכילת ענבים, מזון קשה ומתפורר. קנדידה למרות טיפול בדקטרין שוב חזרה. מי צריך לנהל את הטיפול בבליעה? א.א.ג? גסטרו? נוירולוג? מי אמור וצריך לנהל הטיפול בקנדידה? א.א.ג? דרמטולוג? מה לדעתך המשך הבירור? ומה לדעתך הקושי? האם יש מרפאה רב מקצועית לנושא?

01/09/2013 | 01:35 | מאת:

הרבה שאלות טובות. לירידה באיכות הבליעה וירידה במשקל בגיל המבוגר יתכנו מספר סיבות: ירידה כללית במצב, ירידה נוירולוגית, ירידה מנטלית, זיהומים שונים כגון פטריה או מחלות אחרות, כולל גידולים לאורך מערכת העיכול. לא תמיד יש מומחה אחד שיכול לענות על כל השאלות. הצוות רופא משפחה-נוירולוג-אא"ג-גסטרו הוא הנדרש. אין מקום לדרמטולוג. ולגבי אביך באופן ספציפי: אני מבין שבושט אין סימני קנדידה. דרושה בדיקת אא"ג מדוקדקת, אם יש סימני קנדידה משכנעים בלוע אני ממליץ על טיפול בתרופה DIFLUCAN שהיא יותר אפקטיבית מהתרופות האחרות שניתנו. אבל כאמור דרושה בדיקה חוזרת. לגבי לרינגיטיס כרונית וטיפול באומפרדקס - לצערי זוהי אבחנה כמעט אוטומטית ללא הוכחה שאכן בכך מדובר, ותוצאות הטיפול בהתאם. אחרי בדיקת אא"ג חוזרת אם הכל יהיה תקין ולא תימצא הסיבה יש להשלים בירור נוירולוגי ולאחריו פסיכוגריאטרי להערכת תיפקוד מנטלי. המרכז את כל האינפורמציה צריך להיות רופא המשפחה. בהצלחה!