אי מציאת עבודה עקב הריון

דיון מתוך פורום  זוגיות חברה ותעסוקה

07/12/2011 | 13:00 | מאת: אור

שלום רב! אני בחורה בת 19 וחצי נשואה. לפני כשבוע סיימתי שנה של שירות לאומי כאשר אני בחודש השלישי להריוני (את ההריון גיליתי לפני חודש) ברצוני לדעת האם מבחינת החוק זה זכותו של מעביד לא לקבל אותי כי אני הרה? ניגשתי למעון ילדים של נעמ"ת לראיון עבודה ואיך שנכנסתי קלטה המנהלת את הבטן הקטנה ויישר טענה שאינה יכולה לקבל נשים הרות. כרגע אני יושבת בבית ומנסה איכשהו להעביר את היום אך נותרה לי חצי שנה עד ללידה ואיני יודעת איך אוכל להתמודד ככה? מה גם שמבחינה כלכלית זה היה מועיל מאד לבית כי בעלי לא מרויח הרבה... אני מציינת גם שאני מרגישה נהדר ואיני חושבת שיהיה לי קשה בעבודה בכלל כי אני מתפקדת,זזה כל היום,ולא נחה לרגע! אשמח לשמוע את דעתכם המקצועית בנושא תודה והמשך יום נהדר! :)

07/12/2011 | 14:58 | מאת: אביבה

אור, עד שיענו לך מנהלי הפורום..... לדעתי כדאי לשאול, במקביל, גם בפורומים העוסקים בדיני עבודה, או בפורום העוסק בזכויות נשים בהריון, זכויות נשים בעבודה, וכך תוכלי לקבל תשובה ממי שמוסמך בהיבט המשפטי. (את הפורום הזה מנהלים פסיכולוג ופסיכותרפיסטית, כפי שמצויין למעלה..). אני חושבת שיש ייעוץ משפטי גם בנעמ"ת ובויצ"ו. את אמנם צעירה ומרגישה נהדר כדברייך,ואני מאחלת לך המשך הריון קל ובריא, אבל לדעתי - עבודה בטיפול בילדים, בהרבה ילדים (!) במעון יכולה להיות ממש לא מתאימה, קשה מדי, בתקופת ההריון. זה לא כמו שיש ילד אחד קטן בבית. אני מבינה שמנהלת המעון מודעת לכך, אולי אפילו מנסיון קודם, ויודעת שזו עבודה קשה מהבחינה הפיזית, ויש סיכוי , אפשר לומר 'סביר', שלא תוכלי להתמיד בה עד סוף ההריון. בנוסף, לפי חוק עבודת נשים,יש מגבלות די משמעותיות במקרה שמעסיק מבקש לפטר עובדת בתקופת ההריון, וגם זה שיקול, כך אני מאמינה, שנלקח בחשבון. לדעתי , טוב תעשי אם תנסי למצוא עבודה קלה יותר, כמו עבודה משרדית כלשהי, זה פשוט מתאים יותר. בהצלחה, אביבה

08/12/2011 | 13:12 | מאת: אביבה

אור- פנייה למי שמוסמך מבחינה משפטית היא לגבי השאלה העקרונית- האם מעסיק יכול לסרב לקבל אותך לעבודה (כלשהי) מהסיבה היחידה שאת בהריון., כאשר הוא מציין זאת במפורש . ברור שמעסיק לא חייב לקבל מועמד כלשהו לעבודה, מכל סיבה לגיטימית מבחינתו ויכול , למשל, פשוט לתרץ זאת במילים "אינך מתאים לנו כרגע.." או משהו בסגנון דומה.

07/12/2011 | 15:17 | מאת: אביבה

פרטים אודות הייעוץ בויצו: קו המידע הארצי של ויצו לזכויות נשים בעבודה : 03-6923825 פועל בימים א', ג' בין השעות 11:00-15:00 + ימי ה' בין השעות 10:00-13:00 בנעמ"ת: http://www.naamat.org.il/counseling.php?cat=67&in=0

08/12/2011 | 00:26 | מאת: מוני

אור שלום רב, " האם מבחינת החוק זה זכותו של מעביד לא לקבל אותי כי אני הרה?" התשובה היא ברורה מאוד: אין, ולא חלה על אף מעסיק שום חובה לקבל עובד כלשהוא לעבודה. אם המצב היה הפוך, דהיינו, היית מועסקת בעבודה כלשהיא ותוך כדי הרית, כי אז קמות לך זכויות משפטיות של יחסי עובד-מעביד. אביבה בתגובתה מעלה רעיונות של פניה לויצ"ו ולנעמ"ת. גם אם תפני לגורמים אלו תקבלי את אותה התשובה שכבר ציינתי והיא שלא חלה שום חובה על מעסיק כלשהוא להעסיק אותך כך שאין ולא קיים שום צורך לחשוב אפילו על הפניה לגורמים שצויינו ע"י אביבה. ( הגם שכל רצונה של אביבה הוא להיטיב עימך וזו כוונה מבורכת ואולם, לצערי חסרת סיכוי). אולם, אין זה המקרה ואין זה המקום ליתן פרשנויות אלו או אחרות לגופו לעניין שלא קיים. צודקת אביבה וכבר הזכרתי זאת: מצבו של מעביד שיעסיק אותך ויפסיק את עבודתך עקב חופשת לידה, עלול להוביל אותו לתסבוכת משפטית מורכבת וכל מעביד ייקח זאת בחשבון ולא יסתכן בסיכוי של כניסה למאבק משפטי בבית הדין לעבודה כי דינו להפסיד מראש. כל מעביד יודע זאת וייקח זאת בחשבון. לעניין התעסקותך בחצי השנה הקרובה: בבואי לנתח ( כמיטב הבנתי) את הנושא אני לוקח בחשבון את הפרמטרים הבאים: 1.גילך- 19.5 2. 1/2 שנת עבודה לכל היותר טרם היוולדו של התינוק כי אז תהיי עסוקה כל כולך בטיפול בילוד. 3. ככל הנראה,חוסר נסיון בתחום תעסוקה סדיר כלשהוא בתחום מסוים. 4.כושר השתכרותו של בעלך- פועל יוצא, ההכנסות הכספיות. 5. מצבך הפסיכולגי -" איני יודעת איך אוכל להתמודד ככה"-" אני יושבת בבית ומנסה איכשהוא להעביר את היום". זהו מצב מתסכל עד מאוד. 6. "אני מתפקדת, מרגישה נהדר, אני מתפקדת,לא נחה לרגע וכו'". בסוף פנייתך את מבקשת דעה מקצועית. בליקח בחשבון את כל הפרמטרים שציינתי, כולם יחד וכל אחד לחוד, עולים בראשי מספר רעיונות: א. עבודה זמנית כלשהיא כאשר אותו גורם מחפש דווקא מישהי לעבודה זמנית ולא חסרים כאלו. ב. לא משנה איזו עבודה ובלבד שלא תהא עבודה הכרוכה במאמץ פיסי והרי ההריון לא נפסק והוא ממשיך ומתקדם ויש ליקח זאת בחשבון. ג. לדעתי אביבה צודקת במלוא מאת האחוזים כאשר היא מציינת כי עבודה עם ילדים אינה עבורך וכי הטיפול בילדים הוא מתיש. איני בא לטעון כי עלייך לקפוא על השמרים ולא לעשות דבר, נהפוך הוא: בואי נחשוב מה כן את יכולה לעשות: עבודה פקידותית יכול להוות רעיון טוב מכמה סיבות: א. תעסוקה ב. למידת תחום מסוים ג. אפשרות טנטטיבית לחזור לאותו מקום העבודה באם וכאשר אותו המעסיק יהיה מרוצה מעבודתך ויביע נכונות לקבל אותך חזרה לעבודה לכשהמצב יתאפשר מבחינתך. ד. הכנסה חודשית נוספת שתתרום להעלאת רמת ההכנסות. ה. לא תצטרכי לשבת ולכתוב פניות באינטרנט של מה לעשות כי לא יהיה לך זמן לכך , והרי תהיי עסוקה בעבודה. ו. סיבה לקום בבוקר בהרגשה נהדרת כי את עובדת ולא תנסי להעביר את היום במחשבות של מה ואיך לעשות על מנת שהיום ייגמר. רעיון נוסף שאינו קשור לעבודה : ישנם קורסי למידה קצרי מועד בתחומים שונים. ככל הידוע לי , ישנם קורסים בתחומים מבוקשים במשק ואשר נמשכים מספר חודשים. אולי תעלה בדעתך המחשבה ללמוד תחום מסוים שבו תרצי לעסוק בעתיד? מציע לך לחשוב על כך. פתרון מעולה לזמן קצר- רווח עצום לטווח ארוך. גם תעסוקה, גם לימוד, גם סיפוק, גם הרגשה טובה, ועוד ועוד מרכיבים חיוביים ברעיון זה. חצי שנה הינו פרק זמן קצר לכל הדעות ויש לנצלו למעשים פרודוקטיביים שישמשו לטווח הארוך. למידת קורס כלשהוא בתחום שיעניין או מעניין אותך,או אפילו תחילתו של לימוד קורס מסוים כאשר ההמשך יהיה אחרי הלידה וכל הכרוך בזמן ההסתגלות עד אשר תוכלי להרשות לעצמך לחזור למסלול חיים של עבודה אשר תתרום באופן חיובי מכל הבחינות. אין ספק שאביבה צודקת, ועל כך כבר הבעתי את דעתי, כי עבודה משרדית תתאים לך מכל הבחינות. העבודה בתחום הפקידות תהווה פתרון מצויין לטווח הקצר של ששת החודשים הקרובים. ומה לאחר מכן לטווח הארוך? על כן אני מציע כי תחשבי ותשקלי בחיוב את הרעיון של לימוד והכל מכל הסיבות הפוזיטיביות שכבר ציינתי. באיחולי המשך הריון קל ולידה קלה, בברכה, מוני ( אין דעתי מהווה תחליף לייעוץ מקצועי).

08/12/2011 | 00:41 | מאת: מוני

עליך לפנות למומחה משפטי, וזה לא בפורום הזה. יש סביב העניין הרבה תקדימים משפטיים, כשהעניין מתמקד בסיבה לסרוב לקבלת עבודה; לא כל מה שנראה לך הוא מה שנראה למעסיק הפוטנציאלי, וצריך להוכיח שאין שום סיבה אחרת מלבד ההריון. מדובר בפרוצדורה משפטית וזה מה שקובע (ולא דעתו של זה או אחר כאן). כל טוב, ד"ר יוסי אברהם כל טוב, ד"ר יוסי אברהם

08/12/2011 | 23:09 | מאת: מוני

כתבת -"לא דעתו של זה או אחר כאן". קיים פיצוי בגין אפליה- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיים פיצוי כדרך של צו מניעה קבוע האוסר על הפחתת משרתה של עובדת ללא הליך ראוי ובניגוד להחלטת בית הדין הארצי לעבודה-אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת תביעה לפיצויים בשל פיטורי אישה בהריון ואי החזרתה לעבודה באותו מקום- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיים פיצוי בגין אי ביצוע שימוע ופחטורים שלא כדין בגין אפליה בשל גיל העובדת. קיימת תביעה להכרה בקיומם של יחסי עובד מעביד-אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת תביעה בשל ניסיון לעשות עושר ולא במשפט- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת תביעה בגין פיטורי אישה שפוטרה בהריון טרם חלוף 6 חודשים- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת תביעה לפיצויים אף שהעובד המשיך לעבוד באותו מקום עבודה אצל מעביד אחר- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת תביעה לפיצוי בשל התנהגות מפלה- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת תביעה לפיצוי בשל הפרת מכרז ואי התאמה לדרישות התפקיד- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת אפשרות לפיצוי על אופן ניהול מכרז כבקשה לפיצול סעדים- אין זה המקרה המונח לפתחנו. קיימת בקשה לאישור מוסכמות ופלוגתאות ועילה לפיצוי- כאן אולי יש איזה מקום לשקול תביעה ואולם סיכוייה במקרה דנן שואפים לאפס מוחלט והתובעת עלולה גם למצוא עצמה מחוייבת בהוצאות. עדיף לפונה לא להיכנס להליך זה.(בת 19? 6 חודשים טרם לידה?) קיימת בקשה מתן לו מניעה ארעי וזמני במעמד צד אחד לביטול תוצאות מכרז- אין זה המקרה המונח לפתחנו. ואלו אך קצה קצתם של נושאים הנוגעים לתחום דיני עבודה ( אותו תחום שאתה מפנה אותה אליו). שאמשיך? תמיד אשמח ללמוד תקדימים משפטיים כפי שאתה מציין. נא הפנה אותי למ"מ ( מראה מקום) ואשמח ללמוד. למיטב ידיעתי ( דעתי בלבד) אין ולא קיימת פסיקה שכזו מה גם שלא נתקיימו יחסי עובד-מעביד. הפונה בת ה-19 סה"כ פנתה לקבלת ייעוץ מה תעשה ב-6 החודשים הקרובים טרם תום ההריון. עם כל הכבוד, לא ראיתי שום התייחסות לבקשתה ותוכן פנייתה אלא תגובה משפטית אשר אין זה מעניינה. אביבה הגיבה לגופו של עניין וסבורני כי אף אני. מן הראוי היה כי בהיותך פסיכולוג תעסוקתי וחברתי תענה לה לגופו של עניין ולא להפנות בחורה בת 19 למשפטנים. סה"כ רצונה לדעת מה ואיך תעביר את זמנה לא בבטלה אלא למצוא תעסוקה לעצמה למשך 6 חודשים-6 חודשים בלבד!!!. סבורני כי אביבה ואנוכי התייחסנו לשאלתה ולא שלחנו אותה ליועצים משפטים (בגיל 19? לפני לידה? לפנות לייעוץ משפטי במצב נתון שכזה?- קצת מוזר ואפילו הזוי). נכון הדבר כי זהו אינו אתר לייעוץ משפטי אלא לייעוץ פסיכולוגי תעסוקתי ולא מצאתי בתגובתך אף התייחסות לגופה של פנייתה ועל כך אני מצר. הייתכן כי אתה טועה בגישתך כלפי הפונה בת ה-19 , 6 חודשים טרם לידה? "פרוצדורה משפטית וזה מה שקובע"? בחורה בת 19, 6 חודשים טרם לידה ולהיגרר לפרוצדורה משפטית? אני במקומך לא הייתי מפנה אותה לייעוצים משפטיים אולם זו דעתי בלבד ודעתך במקומה עומדת. (ר' מ"מ תשובתה העניינית לחלוטין של אביבה המוכתרת בכותרת-"הבהרה".) בברכה, מוני ( אין דעתי מהווה תחליף לייעוץ משפטי כ מ ו ב ן !!!)

08/12/2011 | 23:42 | מאת: אביבה

יוסי, יש בדבריך ביטול ואפילו אני מרשה לעצמה לומר 'זלזול' בדברי אחרים. אכן יפה שמצאת זמן להציץ בתגובות אחרים, אך אתה רומז שהדברים ממש "לא שווים". טעות שלך! לידיעתך - אדם שפונה בבקשה להתקבל למקום עבודה ומקבל תשובה כמו "צר לנו, אך מצאנו כי אינך מתאים לנו כעת, מאחלים לך הצלחה בהמשך הדרך..." זה הזוי שאדם כזה יפנה לבית משפט באמצעות עורך דין על מנת לאלץ את המעסיק לנמק ולפרט את הסיבות לאי קבלה לעבודה. מה לעשות והחיים קשים... ויש אנשים שעוברים עשרות ראיונות עד שמוצאים מקום עבודה. אז אחרי כל סירוב לקבלה לעבודה ייקחו עורך דין , ילכו לבית משפט ??? חבל שזו צורת התייחסותך לדברי אחרים ,. זו התחושה, מצטערת . ועם תחושות אי אפשר להתווכח.

מנהלי פורום זוגיות חברה ותעסוקה