למה המערכת החיסונית מתחזקת כתגובה לאימונים?

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

02/06/2016 | 14:02 | מאת: אלי

זה בגלל השפעות עקיפות כמו הגברה של נוגדי חמצון, עלייה בתפוקת הלב וזרימת דם מוגברת, או שיש גם השפעה ישירה לזה שבאימון נוצר סטרס ובעת סטרס ופעילות סימפאתטית יש ירידה של המערכת החיסונית ( באופן זמני) - אותה ירידה גורמת לשיפור מערכת החיסון לאחר מכן באיזשהו אופן?

התגובה של מערכת החיסון לפעילות גופנית, דומה לתגובה של מערכות הגוף לתהליכי עקה (סטרס) אחרים. כלומר "ירידה לצורך עלייה". הירידה הזמנית בתגובה של מערכת החיסון בהמשך לפעילות הגופנית, היא בגלל התחרות שיש לה על משאבי הגוף האחרים שנדרשים בכדי לבצע את הפעילות ולפצות על הנזק הריקמתי שיוצרת. לכן הגוף רגיש יותר לחשיפה לפתוגנים. הפיצוי בא מספר ימים לאחר מיכן, כאשר, התנגודת עולה, בכדי לפצות על העלייה ברגישות. זה באופן פשטני. ברמה המולקולרית, צפויים גם תהליכים מורכבים יותר נוספים שכוללים גם "הגנה צולבת" כלומר כנראה שהחשיפה לעקה מסוג אחד (אימון) מגבירה גם את היכולת של הגוף להתמודד עם עקות אחרות (פלישת פתוגנים). ההסבר הוא כנראה "אפי-גנטי" שינויים במבנה המרחבי של ה DNA, המאפשרים ביטוי יתר של חלבונים שמשפרים את החוסן הגופני.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ