היפוכונדריה קשה- סובלת...

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה רפואית

21/04/2015 | 11:05 | מאת: דנה- שם בדוי

שלום, בת 44 עוד מעט, בריאה פיזית ב"ה, אך נפשית סובלת מאוד, מאוד. נשואה +3 ילדים כבר שנים שאני פוחדת ממחלות, בגיל 20 התפרצה חרדה קשה מאוד, און אוף במשך חצי שנה בקושי תפקדתי ורזיתי המון. (פחד מהתקף לב...) רק לאחר כשלוש שנים התחלתי טיפול תרופתי שהרגיע קצת. אבך לאחר חמש שנים התפרקתי ונטלתי טיפול תרופתי במשך כמעט שנה וחצי סרוקסט וקסנאס משהו כזה... המצב הקשה נרגע תודה לאל, אך אני סובלת מהיפוכונדריה קשה מאוד - פחד ממחלת הסרטן. אציין רק שתודה לאל בקרב משפחתי כולם בריאים. כל מקרה שאני שומעת אני מייד מיישמת עליי, אני כל היום מדמיינת בליטות וגולות באזורים שונים בגוף. עד כדי כך שאני מתקלחת באור מעומעם, פוחדת להסתכל על עצמי במראה (כל הזמן מדמיינת גולות בצוואר). עד שאני מגיעה לרופאה אני כבר ממוטטת, מאוד מתביישת לגשת אליה ופשוט נמצאת בחוסר וודאות עד שהיא מרגיעה אותי. לא יודעת כבר מה לעשות. אציין שכלפי חוץ הכל נראה תקין, עובדת במשרה בכירה, לומדת... (מתאמצת מאוד לשדר עסקים כרגיל). מה הצעתך?

שלום דנה, חרדות הקשורות בבריאות וחולי (היפוכונדריה) בכוחן לשבש באופן נרחב את האיזון הנפשי בתפקוד היום יומי. אין דרך אחת להתייחס לחרדות בריאות ולרב הפסיכולוג מבקש להבין את המקור החרדתי המשותף להן. אנו יודעים היום שמרכיבי אישיות מסוימים (אישיות דיכאונית או חרדתית, קשיי ויסות רגשי, דאגנות מופרזת) ומאפיינים בהיסטוריה האישית שלנו (דיכאון, אובדן, מחלה של אדם קרוב) בכוחן להגביר את עוצמת חרדות הבריאות ומשכן. מחקרים הראו שהשילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול פסיכולוגי בעל אופי קוגניטיבי-התנהגותי הוא בעל התרומה הגבוהה ביותר להקטנת החרדות והשלכותיהן על חיי היום יום.

מנהל פורום פסיכולוגיה רפואית