קולונוסקופיה בסל או לא בסל ?

דיון מתוך פורום  סרטן המעי הגס - מניעה, אבחון וטיפול

30/03/2017 | 12:28 | מאת: יהודית

שנים אני מציקה לבעלי לבקש לעשות את הבדיקה. הוא בן 58. עד עכשיו הסתפק בבדיקת דם סמוי שיצאה תקינה. עכשיו משהשתכנע, רופא המשפחה אומר שאין צורך.. בגלל שבדיקת הדם הסמוי תקינה. ושאם בעלי יתעקש, צריך יהיה ל"המציא" משהו כדי לקבל את אישור הקופה .. מה זה צריך להיות?? זה שיגעון של הקופה ? הבדיקה אמורה להיות בסל לגילו, או שאני טועה

יהודים את צודקת לגמרי. הבדיקה דם סמוי לא מדויק כמו קולונוסקופיה ומומלץ קולונוסקופיה אצל כולם מעל גיל 50. כל הכבוד ששכנעת את בעלך. זה מאוד פשוט - אם עושים קולונוסקופיה ויש פוליפ קטן אז מוצאים ונגמר סיכון שפוליפ הזאת ממשיך להיות סרטן וכו וכו. אני לא יודע איזה קופת חולים אתם אבל בדרך כלל זה לא הרופא משפחה שמזמין את הבדיקה. הוא יכול לפנות אתכם רק לרופא גסטרו והוא מזמין אתכם לבדיקה. הייתי פשוט מזמינה ביקורת ישר עם רופא גסטרו. אל תבטלי, ד"ר וייט

11/04/2017 | 06:20 | מאת: דוד

הבדיקות האימונוכרומטיות שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות, FIT (והן אלה שנמצאות בקופות החולים כיום), הן הרבה יותר טובות מהבדיקות הישנות (Guaiac), הן מבחינת קלות ביצוע הבדיקה והן מבחינת התוצאות (בחו"ל אפילו יש בדיקות כאלה שנותנות לך תוצאה במקום, אבל לא בישראל). ב-"מחקר המיליון" שנערך על מיליון בני אדם בטייוואן בשנים האחרונות הראו ירידה של 62% בתמותה מסרטן המעי הגס אצל מי שעשה כל שנה בדיקת דם סמוי בצואה מהדור החדש. זאת לעומת ירידה בתמותה של כ-30% שהייתה עם הדור הישן של הבדיקות. מעבר לכך, יש גם דור עוד יותר חדש של בדיקות דם סמוי בצואה שנקרא קולוגארד (Cologuard) שנותן תוצאות אפילו יותר טובות אבל למיטב הבנתי זו בדיקה יקרה ולא זמינה עדיין בישראל אפילו באופן פרטי (ואתה מוזמן לתקן אותי). ולאור העובדה שבניגוד לקולונוסקופיה, לבדיקת דם סמוי בצואה אין סיבוכים ותופעות לוואי ולכן שיעור ההיענות (compliance) של החולים גבוה בהרבה, אז בהרבה מקומות בעולם היא מקובלת כקו הראשון של בדיקות הסקר לסרטן המעי הגס, ולדעתי בצדק.

14/04/2017 | 15:48 | מאת: דר איאן וייט

דוד תודה על הכול מה שאמרת. יש כמה דברים שהייתי רוצה להגיד. אחד עדיין קולונוסקופיה יותר מדויק ויותר מזה היא בדיקה שמניעה סרטן כי מוצאים פוליפים לפני שלב הסרטן. כל דם סמוי רק מאבחן גידולים. אם אתה משווה דם סמוי לקולונוסקופיה אז היא הרבה הרבה פחות טוב בגלל לא מאבחן פוליפים וכו. בנוסף בצד שני, אי אפשר שכל המדינה יכולים לבצע קולונוסקופיה אז חייבים עוד משהו לעזור. תמיד אם זה בדיקה קלע, ללא סיבוכים וגם זול אז זה מצוין. תמיד ברפואה צריך לחשוב גם על כולם וגם על היחיד. מקובל גם להיות במעקב על ידי דם סמוי אבל כל אחד שרוצה קולונוסקופיה אז מגיע להם, במיוחד כי יותר מדויק וגם מוריד הפוליפים אז לא יהיו גידולים. הייתי שמח מאוד אם כולם עושים או דם סמוי או קולונוסקופיה או אפילו שילוב. הבעיה זה לא האנשים שעושים את הבדיקות אבל החלק שלא עושים. שכולם יהיו בריאים. שבת שלום וחג שמח.

מנהל פורום סרטן המעי הגס - מניעה, אבחון וטיפול