התעוררות מפחידה

דיון מתוך פורום  הפרעות שינה ונחירות

03/04/2015 | 15:50 | מאת: טלי

שלום, אני בת 18, בריאה יחסית (חוץ מאפילסיה קלה מאוד ומיגרנות מזדמנות) וסובלת כבר כמה שנים מתופעה שאני מתעוררת פתאום ולא מסוגלת לזוז בכלל. בדרך כלל זה מלווה בקולות חזקים ולפעמים אפילו הזיות, אני מצליחה להזיז רק את העיניים, לא לצעוק אבל להוציא הרבה אוויר מהגרון ככה שזה לפעמים קצת נשמע. זה קורה בדרך כלל כמה פעמים בלילה (לא קורה בכל הלילות) ואחרי שאני מצליחה לזוז אחרי נסיונות רבים הלב שלי דופק חזק ולוקח לי הרבה זמן להירדם (גם בגלל הפחד שזה יחזור). התייעצתי עם בני משפחה ואמרו שזה לא נשמע רציני או בעייתי, אבל לי זה מאוד מפריע. יש דרך למנוע את זה?

מדובר בתופעה המכונה "שיתוק" שינה. כמובן שלא מדובר בשיתוק אמיתי ולתופעה אין כל קשר לשיתוק. בזמן שינה מתרחשים במוחנו מספר תהליכים חלקם נוגעים לשינויים במצב ההכרה כך שהקשר עם הסביבה פוחת ואנחנו פחות מודעים למתרחש מסביבנו. בנוסף נגרמת הפחתה ניכרת במתח השרירים וניתוק זמני של מערכת השרירים מקליפת המוח. במצב זה פקודות המגיעות מקליפת המוח אינן מועברות אל השרירים. כל זה כמובן באופן זמני עד להתעוררות. תהליכים אלו מתרחשים בתהליך ההרדמות בו זמנית ומתבטלים בתהליך ההתעוררות גם כן בו זמנית. קיימים מצבים בהם תהליך ההתעוררות נמשך זמן רב יותר והחזרה של קישור מערכת החושים מקדימה את חזרת קישור מערכת השרירים. אז כמובן אנו הופכים להיות מודעים לחוסר היכולת להניע את אברי הגוף. כמו כן לפתע אנו מודעים להאצת קצב הלב שהיא גם כן תופעה טבעית של התעוררות. לאחר זמן קצר מתעוררת גם מערכת השרירים והכל חולף. התופעה איננה מסוכנת ולא דורשת טיפול כל שהוא.

06/04/2015 | 23:34 | מאת: טלי

דבר שני, איך דרך למנוע את זה?

מנהל פורום הפרעות שינה ונחירות