מחיר יקר או שכדאי לאפשר

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

03/12/2016 | 12:14 | מאת: אילנית

אני עובדת כפרילנסרית בחברה עיסקית. מעורבים בעבודה גורמים מקצועים מהחברה ומבחוץ גם כן. אני את חלקי ביצעתי באופן מדויק ונאמן. אבל בין השותפים שמעלי וגורמי החוץ חל נתק מתמשך. עכשיו קורה דבר בלתי הגיוני. מנסים להטיל עלי אחריות שאינה קשורה אלי בכלל בעוד כל האחרים בורחים מהספינה הטובעת. ברור לי שאיני קשורה באחריות מדומה זו. אבל כקפדנית אני בודקת לעומק הכיצד זה בכלל קרה. אין במעשי כל בעיה. זה מחוץ לאחריותי. אלא שנוח לצדדים האחרים לנסות להטיל עלי, קיבלתי איומים בתביעה שכולה עובדות שיקריות המציאו סיפור מעוות שכולו ניתן להוכחה. בתחילה חשבתי שאני חייבת להשיב לעובדות השקריות ואז חברה שלי טובה סמנכלית בחברה גדולה הציעה לי לשבור את מודל הפרפקציוניסטית ולא לענות בכלל! לפי דעתה זה נפילה למלכודת שרק תסבך אותי. היא טוענת שטיפוסים כמוני מזמינים את הסיבוך בגלל אופי הקפדני וכך שקל לנסות להפיל עלי אחריות. היא מכנה לזה להעיף את זה מעצמך ולהתנתק פשוטו כמשמעו. זה יעבור ואם לא אז תדמודדי. אני חשה שזו תגובה שונה ממה שאני רגילה לעשות במתבים כאלה. אבל יתכן שתעשה שינוי גם בהתיחסות אלי. הייתי רוצה לדעת אם צורת שינוי כזו בסיטואציה כזו מה שנקרא להכנס בדבר ללא חשש זה אופן התמודדות מוכר לך ליצירת שינוי בי וכלפי.? וגם מה מביא עימו מצב של אי תוספת תגובה לשקרים, גם במחיר התמודדות עם תביעה. מרגישה שזה נכון אבל לא תואם את אופיי.

שלום אילנית, נושא ההתעמרות בעבודה הוא אחד הנושאים החמים כיום בתחום ההתנהגות הארגונית: http://www.haaretz.co.il/literature/study/.premium-1.3121045 ואחת הסוגיות הנחקרות עוסקת במאפייני הנפגע, שהוא אכן אדם בעל מוסר עבודה גבוה, פרפקציוניסט ואף וורקוהוליסט, בעל צורך עז לרצות את הזולת, ממש כפי שאת מתארת את עצמך. אם מיהרת להגיב על כל טענה נגדך, התעלמות היא ללא ספק שינוי בהתנהגותך שעשוי לגרור שינוי לטובה בהתייחסות אלייך, אך הדבר תלוי לא רק בך אלא בשאר הנפשות הפועלות. שאלה נוספת, שרק את מכירה את עצמך מספיק כדי להשיב עליה, היא האם יש לך מספיק סבלנות וחוסן נפשי להתעלם באופן עקבי, בלי "להיכנס לסרטים". לצערנו, מוסר עבודה גבוה ופרפקציוניזם כרוכים לא פעם בחרדה. אם את מרגישה שאת יכולה להכיל את ההתעלמות בלי לשלם עליה מחיר נפשי גבוה מדי, בינך לבין עצמך, בהחלט מומלץ לנסות ולהמתין. אם לא, פתוחה בפנייך גם אפשרות אחרת והיא לפנות לעו"ד מומחה לדיני עבודה, אפשרות שבהחלט לא חייבת להתפרש כחולשה שלך, אחרי שאיימו עלייך בתביעה. אדרבא, זו עשויה להיות הקדמת תרופה למכה דווקא תוך שימוש בכלי שבאמצעותו מאיימים עלייך. אפשרות ביניים היא להתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום מה לעשות. בניגוד לדעה הרווחת, לא כל עו"ד מפעיל מיד את כל הארטילריה כדי לעשות רווחים ואת יכולה להתרשם בעצמך אם העו"ד שתפני אליו הוא כזה. גם אם תבחרי להתעלם, הייתי מציע לך ללכת לפגישת התייעצות אחת עם עו"ד כזה כדי לא להרגיש לבד במערכה. ולסיום, אם את מסכימה עם הערכתה של חברתך לגבייך והדבר נכון גם לגבי תחומי חיים ויחסים בין-אישיים אחרים, כדאי לשקול פנייה לייעוץ פסיכולוגי כדי לטפל בצורה מעמיקה יותר בצורך לרצות את הזולת, שאכן מהווה מקור למצוקה עבור אנשים רבים. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות