יציאה ממעגל הכפיתיות

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

20/07/2016 | 11:42 | מאת: אוריין

אחרי שנים של תפוקה בלתי פוסקת בכל תחומי העיסוק שלי גם אומנותית גם מקצועית ביצועית כולל כל תחומי החיים כמעט, חשתי בתובנה שלא חסר לי כלום ויש שקט. נהייתי מודע פנימית למכלול הדחפים הכפיתיים. לא מרגיש דחף לבצע להספיק מרצועית לקנות להספיק להגיע ליעדים. הבנתי מהמעט שקראתי שהעשיה היא מרגיעה של חרדה שמביאה לכפייתיות. אבל השקט הזה שאני מרגיש האם אין בו מצב זמני שלאחריו תגיע התפרצות כפייתית עשייתית? כי אני חש שאני ממש עומד מולה פנים מול פנים ולא נותן לה להתחיל בכלל. זה עוזר אחרי התעוררות הדחף בלי פניה לעשיה, זה פשוט נעלם. ושוב שקט. זה כמו שנחש קוברה מול הפנים ואתה בוחר לא לזוז ובסוף הנחש מתקפל ובורח. אבל האם זה לא מוביל לסוג של ציפה וסטגנציה נפשית או שזה המצב הנכון. לא להענות לדחפים כפיתיים רב הזמן שקט. ומעשיות ללא תהליך. רק משימות פשוטות עם התחלה וסוף מוגדרים. חשתי שמשימה מוגדרת תחילה וסוף היא הדרך הנכונה לעשות בלי להכנס לתהליכיות וחזרתיות. עדין יש מיעוט עשיה במצב שעומדים על המשמר שהקוברה מתעורר! דימוי אמיתי לדעתי. עדין זו עבודה אישית קשה במקום הפתרון של השקטת החרדה הכפיתית בעשיה מסביב לשעון. זה באמת סוג שקט עירני ? זו הדרך?

שלום אוריין, לא ברור לי למה בדיוק אתה קורא "כפייתיות". מהמעט שהצלחתי להבין מדבריך לא מדובר בהפרעת חרדה כפייתית (OCD), אלא אולי באישיות כפייתית, וגם זה לא ברור לחלוטין מתיאוריך. בכל מקרה, עשייה היא דבר שיש לו ערך טיפולי רב גם בדיכאון, גם בחרדה וגם בהפרעות כפייתיות שונות: http://www.giditherapy.co.il/?p=234 http://www.giditherapy.co.il/?p=236 אני תמיד מביא בהקשר הזה את הדוגמא שאפילו אנשים שמתאשפזים במצבים נפשיים קשים מאוד בבתי חולים פסיכיאטריים מופנים מיד בבוקר שלמחרת לריפוי בעיסוק כמרכיב חיוני בטיפול. במקרה של כפייתיות - רצוי להימנע מכך שהעשייה עצמה לא תהייה כפייתית ותיעשה מרצון ומבחירה. ייתכן שהשתמשת במילה "כפייתיות" במובן העממי שמציין סתם עשייה מרובה, כך שאינני יכול להתייחס למצב הספציפי שלך. נשמע שמצאת פתרון והספקות שלך לגביו הם חלק מחרדה שתמיד מכוונת כלפי העתיד. כאן ההמלצה היא לנסות לחיות את הרגע, שכן על העתיד אין לנו שליטה מלאה ועלינו להתמודד מדי יום עם חוסר הוודאות שטומן בחובו העתיד. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין shrink-friendly.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות