יחסים סימביוטיים

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

27/04/2014 | 00:48 | מאת: גליה

גידי שלום, קראתי את המאמר שלך על העצמאות הפרטית שלי: המאבק בהפרעת אישיות תלותית ואשמח אם תענה לי על שאלותיי בנושא. מה זה אומר לפתח יחסים סימביוטיים עם בני זוג בעלי צרכים פתלוגיים משלימים ואם אלה הורים שלא ניתן להיפרד מהם, מה זה צרכים פתלוגיים משלימים וממה נוצר הקושי להיפרד מן ההורים? הסימביוטיות עם האחר מה זה אומר ובעיקר איך זה מתבטא לתפוס את האחר אחד כשלוחה של האחר? ממה נוצרת התחושה הסובייקטיבית שלא ניתן לחיות זה בלי זה? בתודה מראש, גליה

שלום גליה, בשלב מסוים בחיי התינוק, סימביוזה בין האם והתינוק היא טבעית והכרחית. התינוק אינו מסוגל להבחין בינו ובין אמו וגם האם עלולה להתקשות לעשות זאת. בהמשך, בהתפתחות נורמאלית תקינה וכשהאם מאפשרת זאת (כלומר, מכירה בכך שהתינוק ואח"כ הילד מתפתח ויכול לעשות יותר ויותר דברים בעצמו), מתפתחת נפרדות בין האם והילד. כאשר הורים, מסיבות שלהם (למשל, אם שהזוגיות שלה עם בעלה אינה עונה עוד על צרכיה) מתקשים לשחרר ולאפשר לילד להתפתח, כולל למידה משגיאותיו, מתפתחת הגנתיות-יתר והילד מצדו הופך להיות תלוי בהם ומתרגל להיות תלוי בזולת. על רקע זה עלולה להתפתח הפרעת אישיות תלותית, בה עוסק המאמר. לעיתים קרובות, במקרה של הפרעת אישיות תלותית, התלות מועברת מההורים לבן הזוג. למשל, אישה שגדלה במשפחה בו לא אפשרו את עצמאותה עלולה לבחור בן זוג שהיא תוכל להיתלות בו. בן הזוג, מצדו, עשוי להיענות לצרכי התלות מתוך צרכים משלימים שלו. למשל, במקרה של הפרעת אישיות כפייתית בה יש צורך מופרז בשליטה וחוסר יכולת להאציל סמכויות (האדם חייב לעשות הכול בעצמו). כך יכולים להתפתח "עסקה" סימביוטית: בן הזוג הכפייתית חייב לעשות את הדברים בעצמו כדי להרגיש שליטה ובת הזוג התלותית "מרוויחה" מההפרעה הכפייתית. המאמר המדובר: http://www.giditherapy.co.il/?p=256 בברכה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

02/05/2014 | 23:52 | מאת: המשך

כפי מה שהבנתי יש סוג הפרעות אישיות ויש גם שילובים שונים מכוונים בעיקר מסוגי מנגנוני ההגנה הנלווים להפרעה. האם יש מתאם אופיני סוגי הפרעה ומנגנון הגנה?

שלום המשך, בהחלט יש מנגנוני הגנה אופייניים לכל אחת מהפרעות האישיות, אך הואיל וזה לא קורס בפסיכופתולוגיה, תקצר היריעה מלפרט. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות