דרך התמודדות שונה

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

22/03/2014 | 15:19 | מאת: ארי

רציתי לשאול לגבי האופן בו מתנהל אצלי תהליך שחוזר על עצמו במצבי לחץ. כאשר אני ניצב מול צב של לחץ קשה בעיקר בתקשורת אישית בעבודה או בכלל, אני מרגיש שכל המיקוד מתמקד בלי הרבה שליטה בבעיה, קצת חדר מצב בפעולה. יש לי הרבה תסרטי מצבים כיצד למצוא מוצא ופתרון בתחילה זה נראה כמו משהו די אובססיבי לכאורה, אבל הניסיון שלי שחוזר על עצמו לימד אותי צורה בלתי צפויה שברגע מסוים בתהליך אני כמעט תמיד מוצא דרך חדשה להתמודדות, משהו חדש שגם דורש שינוי בהתנהגות וזה מביא לתהליך חדש והלחץ משתחרר בעיקר שאני מיישם את הפתרון. הבעיה שזה מצמצם את הפעילות הרגילה בבעיה כמעט בלבד ועד שלא מוצא דרך ופתרון אני ממש בתחושת חדר מצב. שאלתי עולה גם כיוון שאני רואה בסביבת העבודה אנשים שמטפלים בבעיה בקפיצות זמן, עוברים לדברים טחרים ואחרי שבוע שוב דיון ושוב המתנה. לי זה נראה כמעט בלתי אפשרי כי יש בעי. צריך פתרון. ברור שאם חלק מהפתרון הוא שלבי וכרוך בתנות זה פחות בעייתי לי. אבל העובדה שקצב הטיפול בבעיה מול הסביבה שונה יוצר תסכול בהתנהלות ולחץ מל הסיבה. וזאת למרות שדרכי ההתמודדות שלי והפתרונות מוכיחים את עצמם, בעוד הדרך שלהם במצבים בארגון דווקא נראים כסבך של יומן ארועים וכיבוי שריפות. משהו בי מרגיש שאני עובד נכון אבל זה לא מסתנכרן עם הסביבה. מה ניתן לעשות בן אופיי התמודדות שלי שהם מגדירים אובססיבי לבין סביבה נגררת מבעיה לבעיה. תודה על ההתייחסות.

שלום ארי, לפי תיאוריך, למרות שההתמודדות שלך מתבררת כיעילה, יש לך עדיין ספקות - ואותם הייתי מגדיר כבעיה. לאנשים שונים יש דרכי התמודדות שונות והעובדה שאנשים סביבך מתמודדים בצורה שונה אינה אומרת דבר על דרכי ההתמודדות שלך, מה גם שהן מתבררות כמוצלחות. המצב שאתה מתאר מוכר בספרות כ"פסימיזם הגנתי", כלומר, האדם צופה תרחישים גרועים שונים (מה שאתה מכנה בפנייתך, "אובססיות") וההצלחה של האדם הלכה למעשה אינה משכנעת אותו ואינה תורמת לביטחונו לקראת הפעם הבאה. כנראה שאתה זקוק לאובססיות הללו מבחינה פסיכולוגית כסוג של אמונה טפלה (כשם שיש אנשים שנוקשים בעץ כשהם אומרים משהו טוב, כדי למנוע אסון). בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות