שלוך לך דוקטור.

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

06/11/2011 | 16:51 | מאת: רותי ג.

השאלה שלי היא בנוגע לנקודת ההשקה של סכיזופרניה ומניה דיפרסיה. אני מבינה שבשניהם יש התקפים פסיכוטיים ובשניהם הסימנים המוקדמים יכולים להיות הסתגרות ודיכאון. רציתי להבין לגבי החלק שבא לאחר ההתקף,אותה "מניה" ותחושת ה"הי".האם יש אותה גם בסכיזופרניה? ואם כן,איך מבחינים בין שתי המחלות?

07/11/2011 | 08:43 | מאת: שלמה

יש הפרעה שנקראת סכיזואפקטיבית שהיא מין שילוב של סכיזופרניה עם התקפים של שינויים פתאומיים במצב הרוח. אולי לזה התכוונת בשאלתך בנוגי להשקה בין שתי המחלות.

11/11/2011 | 12:05 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. השאלה שלך היא נושא שנוי במחלוקת כיום. בעבר ראו את המאניה דפרסיה (הפרעת דוקוטבית) והסכיזופרניה כמחלות שונות בתכלית - באחת יש התקפים אפקטיבים (כלומר דכאון ומאניה) עם חזרה לתפקוד רגיל בין ההתקפים ובשני יש תסמינים פסיכוטים ללא מרכיב אפקטיבי בולט עם פגיעה הדרגתית בתפקוד ובקוגניציה לאורך השנים. היום הגישה יותר שנויה במחלקות וידוע שגם בהפרעה ביפולרית יכולה להיות פגיעה בתפקוד בין ההתקפים עם הסתמנות מסויימת של תסמינים שליליים. יש כאלה שטוענים שמדובר למעשה בהפרעות דומות שנעות על אותו הציר ונבדלות רק במידת המעורבות האפקטיבית (ולראיה - במחקרים שנעשו בעשור האחרון רואים שיש גנטיקה משותפת ביניהן). כמו כן אנו יודעים שגם בסכיזופרניה יש לעיתים התקפים של מאניה ודכאון. בהמשך השנים הגדירו הפרעה שהוא מאין "בן כלאיים" בים שני ההפרעות ששמו הפרעה סכיזואפקטיבית. כנראה שהולכים לעשות סדר בהגדרות האמורות לעיל בקרוב לאור השינוי בגישות האמורות לעיל (כשייצא בקרוב ה-DSM V שהוא הספר של האמריקאים שמגדיר את ההפרעות הנפשיות). בכל אופן הנה התשובה הרשמית (בקוים כלליים) נכון להגדרות הDSM הנוכחי (DSM 4). הפרעה ביפולרית - התקפים של מאניה ודכאון עם או בלי מרכיבים פסיכוטים. אין מצבים פסיכוטים שנשמשכים יותר משבועיים ללא ליווי אפקטיבי. הפרעה סכיזואפקטיבית - כמו הפרעה ביפולרית - אך יש מצבים פסיכוטים שנמשכים יותר משמבועיים גם ללא תסמינים אפקטיבים. סכיזופרניה - יש תסמינים פסיכוטים והמרכיב האפטקיבי אינו בולט (כלומר פחות מ-20-30% מהמהלך הקליני). בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה