סכיזופרניה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

26/07/2010 | 12:06 | מאת: רויטל

שלום, רציתי לדעת אם חולי סכיזופרניה יכולים לתפקד בצורה נורמטיבית, לגבי הגנטיקה האם המחלה יכולה לעבור לילדים ואם כן איך אפשר לגלות את זה כמה שיותר מוקדם?

28/07/2010 | 15:54 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. שאלתך "האם חולי סכיזופרניה יכולים לתפקד בצורה נורמטיבית?" היא מורכבת ותלויה במגוון גורמים ביניהם סוג הסכיזופרניה, גיל תחילת המחלה, דבקות בטיפול תרופתי ומעקב, שיתוף פעולה עם תכניות שיקומיות ועוד הרבה גורמים אחרים שקצרה היריעה מלפוט כאן. מספר נקודות: 1) ככל שגיל תחילת המחלה גבוה היותר, כך היכולות הקוגניטיביות יהיו שמורות יותר ורמת התפקוד תהה גבוהה יותר. 2) ככל שיש יותר סימנים "שליליים" כגון חוסר מוטיבציה, הסתגרות, מיעוט בדיבור, הזנחה עצמית וכד' יש ירידה בתפקוד. 3) כשיש פגיעה קוגניטיבית (פגיעה בזכרון עבודה, תכנון, רצייה, אבחנה בין עיקר וטפל וכד') יש ירידה בתפקוד. 4) וכמובן, אין להמעיט בחשיבות ההליך השיקומי לצורך שיפור תפקוד. ניתן לקרוא דיונים אחרים כאן בפורום לצורך פירוט. לגבי גנטיקה: הסיכוי ללקות בסכיופזנריה בכלל האוכלוסיה - 1% הסיכוי ללקות בסכיופזנריה אם יש אח חולה - 8% הסיכוי ללקות בסכיופזנריה אם יש אח תאום לא זהה חולה - 12% הסיכוי ללקות בסכיופזנריה אם יש אח תאום זהה חולה - 47% הסיכוי ללקות בסכיופזנריה אם אחד ההורים חולה - 12% הסיכוי ללקות בסכיופזנריה אם שני ההורים חולים - 40% לגבי גלוי מוקדם: אין בסכיזופרניה גלוי מוקדם כמו בלמשל סרטן השד או סרטן הערמונית. כן ניתן להבחין בתסמינים מקדימים לפני פריצת המחלה, מה שנקרא "פרודרום" שכוללים הסתגרות חברתית, פאסיביות, תלונות גופניות בלתי ספציפיות וכד'. אך יש להדגיש - אי אפשר לדעת מי מהם יפתח סכיזופרניה ומי לא, כך שאין לכך (נכון להיום) יישום מעשי. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה