סכיזופרניה פרנואידית או הפרעת אישיות פרנואידית

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

26/03/2011 | 13:41 | מאת: יניב

שלום ד"ר ססר! א. רציתי לדעת כיצד ניתן להבדיל ולקבוע כי החולה סובל מהפרעת אישיות פרנואידית או מסיכזופרניה פרנואידית? היכן עובר הגבול בין שניהם- קרי מה סימפטומים שיש לסכיזופרניה פרנואידית ואין להפרעת אישיות פרנואידית שלפיהם הרופא יכול להבדיל בין שני הדברים? האם הפרעת האישיות הפרנואידית היא בעצם שלב מעבר לעבר סכיזופרניה? ב.אם מטופל סובל מהפרעת אישיות פרנואידית ו\או סכיזופרניה פרנואידית ובנוסף גם מOCD וGAD(חרדה) האם הטיפול המומלץ הוא TYPICAL ANTYPSYCHOTIC DRUGS או ATYPICAL ATNTIPSICHOTIC DRUGS (הרי בATYPICAL יש גם חסימה של קולטני סרוטונין(שעלול להגביר חרדה) אז לכן עדיף TYPICAL )? תודה יניב מתמחה בפסיכיאטריה

03/04/2011 | 10:03 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. תשובות: א) לא תמיד קל להבדיל בין הפרעת אישיות פראנוידית לבין סכיזופרניה ולעיתים אכן מדובר בשלב מעבר לסכיזופרניה. יחד עם זאת יש הבדלים מהותיים - בהפרעת אישיות פראנוידית אין סממנים פסיכוטים מובהקים - אין הפרעות בהלך החשיבה, אין הפרעות בפרספציה (הזיות), והמחשבות הפראנוידית אינם בעצמה של מחשבת שווא של ממש (מה שקרוי overvalued ideas). ב) אתה שואל לגבי הטיפול בתחלואה כפולה (comorbidity) של הפרעת חרדה וסכיזופרניה. אז ראשית - יש לוודא שזוהי אכן ההפרעה - לעיתים יש טעויות באבחנה - למשל OCD קשה, במיוחד עם יש היעדר תובנה (poor insight) יכול להידמות למצב פסיכוטי ואז מאבחנים בטעות סכיזופרניה. במקרה שאכן יש תחלואה כפולה של סכיזופרניה + הפרעת חרדה הטיפול יהיה משולב (נוגדי חרדה כגון SSRI + נוגדי פסיכוזה). לגבי הסוגיה של איזה נוגד פסיכוזה לבחור - דור שני מול דור ראשון ("atypicals vs typicals"), בד"כ אין בעיה עם שניהם. החסימה של הסרוטונין בתכשירים נוגדי פסיכוזה דור שני הוא של הקולטן 5HT2a, וההשפעה נוגדת החריגה היא בקולטן 5HT1a - כך שבתאוריה הדור השני יכול דווקא לעזור לחרדה - כי יותר סרוטונין בסינפסה פנוי לרצפטור נוגד החרדה. יש מקרים יוצאי דופן - למשל לפונקס ידוע שיכול להחמיר OCD. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה