ארטן-סכיזופרניה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

24/10/2010 | 18:37 | מאת: יאיר

שלום, השאלה נוגעת לחולה סכיזופרניה בן 50. הנ"ל טופל בכל התרופות הקיימות עם תופעות לוואי קשות ולכן הפסיק. רק עם רספרידל, ואח"כ אינבגה, הוא יוצב איכשהו. כמו כן, במקביל, הוא לוקח קלונקס וארטן. בעבר לקח (על דעת עצמו) במשך כמה חודשים רק ארטן, ולטענתו חש הכי טוב. הרופא המטפל אסר עליו להמשיך מחשש להתדרדרות. 1 אני מבין שארטן אינה תרופה אנטי פסיכוטית, ובכל זאת, כיוון שהניסיון היה מוצלח, מה הסיכון בהחלפת כל התרופות בארטן? 2 אם הוא ממשיך עם אינווגה וקלונקס, מה המינון המקסימלי האפשרי לארטן? מה הסיכון הכרוך בחריגה ממינון זה? תודה רבה

29/10/2010 | 14:15 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום יאיר. ארטן היא תרופה לטיפול בתופעות הלוואי של התרופות האנטי פסיכוטיות, בעיקר התופעות של קשיון שרירים, רעד, איטיות, הפרשת רוק (מה שקרוי תופעות "אקסטרה פירמידיליות, או תופעות "פרקינסוניות"). מכאן ברור שאם לא נוטלים טיפול אנטי פסיכוטי אין כל צורך בטיפול בתופעות לוואי. להיפך - הטיפול בארטן יכול להזיק. ארטן (כמו גם דקינט) היא התרופה הנוגדת את ההשפעה של חומר הקרוי אצטיל כולין במח. יש לה השפעות מזיקות על תפקודים קוגניטביים כגון זכרון וריכוז, היא יכולה לגרום למגוון בעיות גופניות כגון עצירת שתן, גלאוקומה, עצירות ועוד, ובמינונים מופרזים יכול לגרום נזק של ממש. כמו כן היא יכולה להוביל להתמכרות. אתה אומר שהמטופל מקבל אינווגה. עם אינווגה בכלל לא אמורות להיות תופעות לוואי מהסוג המצויין לעיל ולכן אין הגיון במתן ארטן בכלל. אז לסיכום: 1) אם לא חיביים ארטן (כלומר אם אין תופעות לוואי) אז אין שום הגיון בנטילת התרופה בכלל. 2) בוודאי שאסור ליטול את התרופה כטיפול יחיד. 3) התרופה יכולה לגרום להתמכרות. 4) היא יכולה לגרום לנזקים רבים. 5) המינון צריך להיות הנמוך ביותר שצריך נגד תופעות לוואי ובד"כ לא אמור לעבור מינון של 10מג בכל מקרה (2 כדורים). 6) מאד לא מומלץ להפסיק את הטיפול האנטי פסיכוטי (במקרה זה אינווגה). בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה