שאלה לגבי כמות תאים מגורענים

דיון מתוך פורום  דם טבורי

21/03/2015 | 18:14 | מאת: חן

היי אריה, 1. יודעת כי בבנק ציבורי לא שומרים את המנה במידה וישנם פחות מ- 900 מליון תאים מגורענים, היות וזוהי הכמות המקובלת להשתלה - האם פחות ממנה לא יהיה אפקטיבי לשימוש בהווה (במידת הצורך, לדוגמא במקרה של שיתוק מוחין?) 2.בחלק מהחברות הפרטיות נאמר לי כי הכמות המינמלית היא 100 מליון תאים,אך האם יש אפקטיביות לשמור מנה במידה ונמצא משמעותית פחות מ-900 מליון תאים ? (לדוגמא מנה עם 150 מליון תאים תהיה אפקטיבית לשימוש בהווה במידת הצורך ?) תודה מראש,

22/03/2015 | 00:06 | מאת: ד"ר אריה (יוקי) גניגר

חן שלום, על מנת לענות אתן הסבר קצר כהקדמה. א. בעולם מתייחסים לשני סוגי מנות דם טבורי: 1. מנה "רגילה" שנתרמת על ידי אלמוני ותשמש לטיפול אצל חולה פלמוני שאין כל קשר ידוע בינו ובין התורם. מנה כזו נשמרת רק בבנקים ציבוריים ובדרך כלל, תשמר רק אם יש בה 900 מיליון תאים מגורענים או יותר. 2. מנה "ייעודית", המשמשת לטיפול אצל התורם עצמו או קרוב משפחה שלו. מנה כזו נשמרת בבנקים ציבוריים או משפחתיים/פרטיים גם אם אין בה 900 מיליון תאים. ב. לצורך שימוש כתחליף השתלת מח עצם במחלות סרטניות, יש צורך בכמות גדולה של תאים כ- 30 מיליון תאים לכל ק"ג ממשקל המטופל. יחד עם זאת קיימים היום מספר טיפולים במסגרת של ניסוי קליני מתקדם כגון שיתוק מוחין שהכמות שנדרשה לטיפול אפקטיבי ומוצלח היתה כ- 120 מיליון תאים. מתוך האמור לעיל את יכולה להבין כי יש אפקטיביות לשמור גם מנות קטנות מפני ששימור דם טבורי, הוא מהלך ביטוחי ארוך טווח שבו יש רמת התאמה מוחלטת ליילוד ורמת התאמה גבוהה באופן יחסי לבני המשפחה. עוד אוסיף כי השימור נעשה לתקופה ארוכה של 20 שנה וכפי שאנו רואים כבר היום, ההתפתחות המחקרית והטכנולוגית מצביעה על כך שאפשר יהיה להשתמש במנות קטנות לטיפולים שונים אשר מספרם ילך ויגדל. אשמח לענות על שאלות נוספות. בברכה, ד"ר גניגר

מנהל פורום דם טבורי