אפשרויות טיפול לצניחות

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

20/12/2023 | 10:27 | מאת: מירי

שלום שנתיים לאחר כריתת רחם מלאה (מיומה). צניחה דרגה 2-3 ב-3 מדורים. לפני הניתוח לא היה. אני צעירה יחסית בת 40, אני לא רוצה להיות שארית חיי עם פסארי וללא ספורט. אני עושה קרוס פיט, אירובי טרמפולינות. איזה אפשרויות ניתוחיות עומדות בפניי? נ.ב. עשיתי פיזיו רצפת אגן גם לפני שחזרתי להתאמן ועדיין ממשיכה.

20/12/2023 | 10:30 | מאת: מירי

הייתי כבר אצל 2 אורוגניקולוגים. אני רוצה לשמוע משהו תאורטי גם. לא רק מה הרופא ממליץ ספציפית לי, כי אולי יהיה רעיון נוסף. רופאים וגם פיזיו כבר הבהירו לי שאני צריכה להחליף ספורט. אני לא יכולה להשלים עם זה.

מירי שלום, נתחיל בזה ש-40 זה צעיר! לגבי ספורט - כמובן שבסוף זו בחירה שלך. העניין שסוגי ספורט שמפעילים את שרירי הבטן בעצימות גבוהה מעלים מאד את הלחץ הבטני וגורמים להפעלת לחץ שוב ושוב על אזור רצפת האגן שכבר עתה מוחלשת לפי מה שאת מתארת. זו הסיבה שהמליצו לך לשקול סוגי ספורט אחרים אבל כאמור, רק את מחליטה. לגבי אפשרויות טיפול ניתוחיות: סוג הניתוח שהוכח מחקרית כיעיל ביותר במצבים של צניחת אברי האגן שלאחר כריתת הרחם נקרא Sacrocolpopexy ומבוסס על הצמדת רשת רכה מיוחדת העוטפת את דפנות הנרתיק מתוך הבטן. זנב הרשת מעוגן לרצועה שקיימת באופן טבעי בגוף מעל עצם הזנב וכך כל המדורים זוכים לתמיכה מחודשת כלפי פנים. הניתוח הזה מבוצע כאמור דרך הבטן. בעבר הרחוק הצריך פתיחת הבטן בחתך, משנות ה-90 לערך אנו מבצעים אותו בלפרוסקופיה (דרך פתחים זעירים בדופן הבטן ובעשור האחרון גם בגישה רובוטית (הסוג היותר מתקדם של כירורגיה לפרוסקופית). חשוב להדגיש כי בניגוד לניתוחים בהם היה נהוג להשתיל רשת לתיקון הצניחה דרך חתך מתוך הנרתיק - ניתוח שה-FDA האמריקאי המליץ לא לבצע יותר עקב שיעור סיבוכים גבוה יחסית, הניתוח המבוצע דרך דופן הבטן מאושר ע"י ה-FDA ותוצאותיו במרבית המקרים מצויינות. אפשרות נוספת היא ניתוח המבוצע ללא רשת בגישה וגינלית (דרך הנרתיק). בניתוח הזה (מכונה קולפורפיה + קיבוע כיפת הנרתיק) מבוצע חיזוק ע"י תפרים נמסים של הרקמה (פסיה) שתומכת במדורים השונים. אך כאמור במצב הספיציפי של צניחה שלאחר כריתת הרחם הניתוח הזה נמצא נחות מבחינת תוצאותיו בהשוואה לניתוח הלפרוסקופי / רובוטי. בברכה

20/12/2023 | 19:25 | מאת: מירי

אני כל הסמן שומעת על לפרו, למה לא דרך חתך קיסרי דרכו הוציאו רחם? אני מעדיפה דרכו כי אז לא יהיו לי צלקות חדשות וגם שרירים בטנים בצדדים לא יפגעו, בדיוק כפי שנעשה בכריתת רחם. אני לא בטוחה שהבנתי אותך לגבי ספורט. אצה מתכוון שאחרי ניתוח להחליף ספורט? אחרי כריתת רחם רופא אמר שאני יכולה לעשות הכל … אז המשכתי, לפני זה לא היתה לי צניחה (בדקנו לפני הניתוח)

20/12/2023 | 19:30 | מאת: מערי

סליחה עוד משהו בהנחה שאחרי הניתוח אני אחזור לספורט שלי וכנראה תוך כמה שני שוב אזדקק לניתוח. זה יהיה אותו ניתוח? כלומר פשוט יחליפו רשת ברשת חדשה?

הסיבה שלא מומלץ דרך חתך קיסרי היא: 1. בבטן פתוחה בחתך יש יותר סיכוי לסיבוכים בפצע הניתוח כמו זיהום, בקע (הרניה) וכו' 2. לאחר ניתוח בפתיחת בטן (בפרט חוזרת) ההחלמה בד"כ משמעותית קשה יותר מאשר בניתוח 'זעיר פולשני' דרך פתחים קטנים כמו לפרוסקופיה / רובוט 3. בניתוח לפרוסקופי / רובוטי הבטן מנופחת בגז והמנתח רואה את שדה הניתוח דרך מצלמה איכותית - רואים יותר טוב ויש גישה יותר נוחה למקומות שבהם מבצעים את הניתוח מאשר בבטן פתוחה כשכל האיברים מונחים אחד על השני. בדור המנתחים שלנו המיומנות בכירורגיה זעיר פולשנית הרבה יותר טובה מאשר בכירורגיה פתוחה כפי שהיו מנתחים בעבר. לגבי ספורט לאחר הניתוח - המטרה שתוכלי לחזור לספורט שאת אוהבת. עם זאת, עדיף שלא לבנות על ניתוח חוזר. ניתוח חוזר גם קשה יותר מבחינה כירורגית כי הרקמה כבר מצולקת ופחות אלסטית וגם שיעור הסיבוכים הפוטנציאליים גבוה יותר מאשר בניתוח הראשוני. בברכה

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן