למה לא מזהירים שניתוח כריתת רחם עלול לגרום לצניחת הנרתיק??י

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

11/06/2022 | 08:52 | מאת: אני

שלום, הגעתי לפורום זה בעקבות חיפוש ממוקד של הנושא. (אציין כי מעולם לא ביקרתי/טופלתי אצלך) אתמול, מספר ימים אחרי ניתוח כריתת הרחם גיליתי במקרה שישנה תופעה בה אחת מכל 3-4 נשים תחווה צניחת של הנרתיק בעקבות כריתת הרחם. העניין לא הוזכר אפילו פעם אחת! אצל אף אחד מאנשי הרפואה שפקדתי לפני הניתוח. אם אפשרות זו היתה מונחת לפני עם שאר הסיכונים בניתוח זה בהחלט לא הייתי מסתכנת בכך. הייתי מנסה כל אלטרנטיבה אחרת קודם ובטח דוחה את האפשרות הזו לגיל מאוחר יותר לאחר שמציתי את כל האפשרויות האחרות. זה ממש מחדל! ואני ממש מוטרדת מכך.

שלום רב, אני חושש שקיימת בעייה מסויימת באמינות המידע שברשותך. הנתונים המקובלים מעבודות מחקר אפידמיולוגיות מדברות על: * בכ-30-40% מהנשים שילדו (ללא קשר אם עברו כריתת רחם או לא) בבדיקה ניתן לזהות מידה מסויימת של צניחת אברי האגן. במרבית המקרים מדובר בצניחה בדרגה קלה אשר אינה גורמת לתסמינים כלשהם. * הסיכוי של אשה לאורך חייה להזדקק לטיפול ניתוחי עקב צניחת אברי האגן הינו סביב 10%. * מרבית גורמי הסיכון לצניחת אברי האגן קשורים בלידות שהאשה עברה גם אם חלפו שנים מאז הלידות. * צניחת אברי האגן הינה תופעה רב-סיבתית ('מולטיפקטוריאלית'). * ניתוח לכריתת הרחם ככל הנראה מעלה במידה קלה את הסיכוי העתידי לפתח צניחת אברי האגן (מחקרים מדברים על כ-1% בתקופה של 3 שנים לאחר הניתוח לכריתת הרחם). ןעדיין מרבית הנשים שעברו כריתת רחם לא יפתחו עקב כך צניחה. * אם הניתוח לכריתת הרחם בוצע עקב צניחת הרחם, הסיכוי לפתח בעתיד צניחה נרתיקית מן הסתם גבוה יותר מאשר כשכריתת הרחם בוצעה מסיבה אחרת (לדוגמה רחם שרירני, דימום מוגבר, מצב טרום ממאיר וכו'). * "אציין כי מעולם לא ביקרתי/טופלתי אצלך" - את כמובן יותר ממוזמנת :) בברכה

11/06/2022 | 15:11 | מאת: אני

תודה על תשובתך המהירה דר׳ פיינר. אני לא מכירה את הנתונים שהצגת, ובהחלט אשמח להפניות. בכל מקרה כל מידע הודות הסיכויים לצניחת אברי האגן בעקבות כריתת רחם לא הובא לידיעתי. אם הייתי יודעת על אפשרות כזו הייתי חוקרת אותה יותר ואני בטוחה שההחלטה היתה שונה. במקרה שלי, לא סבלתי מנפילת הרחם ולא עברתי לידות. הסיבה לכריתת הרחם היתה שני שרירנים של 7.5 ס״מ כ״א שגדלו מהר יחסית. לא היה לי דימום מסיבי בזמן המחזור או דימום בין המחזורים. רק כאב עמום ותמידי בצד אחד של האגן שנמשך כ5 שנים ושנאמר לי שאולי לא קשור בשרירנים. אך מכיוון והם גדלו מהר יחסית וחששתי לניתוח עם חתך בהמשך הומלץ לי לעבור אותו כמה שיותר מוקדם. נאמר לי גם שמפאת גילי והשרירנים הסיכוי לשאת הריון קטן משמעותית גם אם רק השרירנים יוסרו ושעדיפה לי כבר הסרת הרחם (כולל צוואר וחצוצרות) כאשר השחלות ימשיכו לתפקד מה שאמור למנוע מנאופזה מוקדמת. כאמור את כל זה לקחתי בחשבון אבל לא את האפשרות לצניחת אברי האגן כי זו לא עלתה באף שיחה, מה שמבחינתי כנראה היה משנה את ההחלטה. בכל מקרה בין מקורות המידע עליהם התבססתי יש את המאמר הזה מאוקספורד: ‏https://www.oxfordgynaecology.com/conditions-we-treat/vaginal-prolapse/post-hysterectomy-vault-prolapse/ ‏Vaginal vault prolapse commonly occurs following a hysterectomy (removal of the uterus (womb)). Because the uterus provides support for the top of the vagina, this condition occurs in up to 40% of women after a hysterectomy. ולגבי הסטטיסטיקה של אחת מתוך 3-4 נשים שעברו ניתוח הסרת רחם יצטרכו ניתוח חוזר לתיקון רצפת האגן שנים ספורות לאחר כריתת הרחם… זה נאמר על ידי דר דב לקסמן בכתבה מצולמת וכן בפוסט לאיה מדיקל: ‏https://m.facebook.com/ayamedical/photos/a.862526900428728/1659101097437967/?type=3

23/08/2022 | 22:18 | מאת: ט

גם אני לא גיליתי את זה בזמן. עכשיו מתה מפחד מ vagina cuff tearing. מתנחמת שלא היתה לי ברירה, את מיומה שלי אפשר היה להוציא רק עם רחם. אפשרות שניה - לדמם…

23/08/2022 | 23:25 | מאת: אני

היי האם גם לך הרופא לא הזכיר את האפשרות הזו לפני הניתוח? מה עם האפשרות להסיר רק את המיומות?

23/08/2022 | 23:41 | מאת: אני

סורי, עכשיו שמתי לב שכתבת שאי אפשר היה בלי להסיר את הרחם. למרות שמהתייעצויות עם רופאים שונים (פרופסורים) קיבלתי תשובות שונות. אחד אמר שאין בעיה בעוד השני ישר המליץ על כריתת הרחם. ככה שלא בטוח שאי אפשר

07/09/2022 | 17:40 | מאת: ט

אצלי רק אני אשמה במה שקרה. רופא לא סיפר מה יכול לקרות ויותר מזה הוא מתעקש שלא חושב שזה יקרה לי (הלוואי). הוא הציע לי מירנה ולבדוק צריבה אולי. כאשר גיליתי שיש לע מיומה היא גדלה לי הבטן וזה מה שגרם לי ללכת על ניתוח. אני לא מאשימה רופא, במקרה שלי - רק אני. גם לא נבדקתי בזמן וגם התעקשתי על ניתוח בגלל בטן קטנה

07/09/2022 | 17:42 | מאת: ט

אבל אפשר היה לשים מירנה או לנסות טיפולים שחוסמים הספקת דם. אני לא רציתי לשמוע. … טיפשה …

07/09/2022 | 17:46 | מאת: ט

אגב, אני ממשיכה לעשות נחקרים כדי להבין מה מחזיק מה ואיך לחזק. את גם ממשיכה לחפש מידע עדיין או השלמת? אני רוצה לחזור לחיים הקודמים, לא בטוח שאוכל …

07/09/2022 | 22:30 | מאת: אני

קראתי הרבה על הנושא.. עכשיו מנסה להתמקד בחיזוק איזור האגן (Kegel).. וגם נמנעת מלהרים דברים כבדים

07/09/2022 | 22:35 | מאת: אני

לא הבנתי איך את אשמה בזה שהוא לא סיפר לך על הסיכון הגדל לצניחת אברי אגן אחרי ניתוח כריתת רחם. והוא לא צריך לחשוב או לנחש את העתיד הרפואישלך, הוא פשוט צריך לפרוס בפנייך את כל ההשלכות האפשריות.

07/09/2022 | 23:25 | מאת: ט

אני כן רוצה להרים משקל כבד לפחות מתישהו לחזור להיות שוב אני … בינתיים החלטתי שיחסי מין לא אקיים יותר כי זה שם לחץ לא מבוקר וגם חיכוך לא ברור מבפנים. וגם כי רוב המקרים של קרע כיפת וגינה קרה לאחר יחסי מין

07/09/2022 | 23:27 | מאת: ט

הוא הציע פתרון של מירנה. אני שללתי מידית

08/09/2022 | 16:12 | מאת: אני

מאוד פשוט, בסוף בחרת בכריתת רחם? אז היית צריכה להיות מיודעת לפני הניתוח בכל ההשלכות כולל הגדלת הסיכוי לצניחת אברי האגן.

08/09/2022 | 21:04 | מאת: ט

שאלתי כאן בפורום על מצב של כיפת וגינה שקריעתה זה הכי מפחיד. ראית תשובה, מתחמק … . גם הרופא שלי מתחמק. אף אחד מהרופאים הישראלים לא רוצה לדבר על מצבים אלו. לא ברור למה?!

08/09/2022 | 21:52 | מאת: אני

לפי מה שקראתי מקרה של קרע בכיפת הנרתיק הוא יחסית נדיר - 1% מהנשים שעברו כריתה. לעומת זאת, צניחת אברי אגן ובייחוד צניחת הנרתיק הוא 1 ל3-4 נשים.

08/09/2022 | 23:27 | מאת: ט

לא כזה נדיר. זה עולה עם השנים. ואם זה קרה זה ניתוח חירום עם נזק למעי או שלפוחית. לגבי צניחה 1 ל 3 זה בנשים שלא ילדו לידה וגינלית? עודף משקל? מספר הריונות וגודל עוברים? מה שכן הבנתי באנגלית שאסור לנו לעשות ספורט שמפעיל לחץ על אגן. למשל פלאנק רגיל לא מומלץ, כפיפות בטן - לא ועוד. למרות שכל הפיזיו בארץ אומרים שהכל יהיה מותר. קראת מאמרים של פיזיו מאוסטרליה מישל .., היא מסבירה יפה מאוד מה לעשות ואיך לחיות.

17/12/2022 | 19:56 | מאת: ט

היי רק עברו 4 חודשים והנה יש לי צניחת נרתיק קלה בינתיים… מה יהיה בהמשך …. ורופאים ממשיכים להגיד זה לא בניתוח …

18/12/2022 | 18:41 | מאת: אני

איזה מבאס.. נבדקת אצל רופא? אורוגניקולוג?  גם אני לא מרגישה שיפור משמעותי מאז הניתוח. מקווה רק שלא יחמיר. בנתיים שומרת לא להרים חפצים כבדים. לגבי תרגילים. צריך לעשות אבל כמובן לוודא שלא יחמירו את המצב בריאות וחנוכה שמח!

19/12/2022 | 11:22 | מאת: א

לא הייתי אצל רופא מאז הניתוח. לא יכולה לראות רופא מאז שנודע על תופעות לוואי אפשריות. פיזיו בדקה ואמרה. אצלי לא היה כלום לפני הניתוח, נבדקתי אחרי קיסרי שלי (שהיה מראש ללא שום צירים וירידת בטן וכו). אצלי זה נטו בגלל הניתוח! אני מרימה משקל כבד וגם רצה וכו - לא נשמרת בכלל וזה החל משבוע 8. חזרתי לעשות כושר וגם עושה פיזיו. אני כבר 4 חודשים פוסט…

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן