טיפול ביובש בעזרת הורמונים

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

09/06/2022 | 02:33 | מאת: חנה

שלום רב, אני בת 67 .שנה וחצי אחרי כריתת רחם ללא שחלות(בעקבות צניחה).לא לקחתי אף פעם תחליפי הורמונים. סובלת לאחרונה מיובש בנרתיק שלא מפריע לי במיוחד. משתמשת בגנומונל. לאחרונה, לאחר קיום יחסים, היה דימום קטן מאוד שעבר מהר. בהתייעצות עם רופאת הנשים, נתנה לי טיפול אובסטין קרם למשך חודש לטפל ביובש. מקריאה הבנתי שזה טיפול הורמונלי עם תופעות לואי אפשריות וסיכונים. אני סובלת מיתר לחץ דם שמטופל ,טרום סכרת וכבד שומני. לוקחת קבוע ויטמינים B12 , D .בעברי היה חשש לממאירות בצוואר הרחם cn1. פוחדת מאוד מלקיחת הורמונים. שאלותי: 1- האם דימום קל הוא בהכרח ביטוי ליובש ו האם בטוח להתחיל טיפול הורמונלי בגילי ? 2-האם יש טיפול המכיל פחות הורמונים מאובסטין קרם ובטוח יותר? (למשל וגיפם 10? או וגיזן ללא הורמונים) 3- האם אפשר להסתפק בטיפול ביובש ללא הורמונים? 4-האם יש בדיקה שכדאי לעשות לברור הדימום לפני לקיחת טיפול הורמונלי? תודה

11/06/2022 | 03:25 | מאת: חנה

רק אציין שעברתי כריתת רחם וגינאלית כולל הצוואר והרמת שלפוחית . לא כולל שחלות. ללא שימוש ברשת.

שלום חנה, 1. דימום קל אינו בהכרח ביטוי ליובש. אטרופיה נרתיקית (שינויים המתרחשים ברקמת הנרתיק לאחר גיל המעבר) יכולה בהחלט לגרום לדימום קל, אבל חשוב גם לשלול סיבות נוספות אפשריות. 2. הטיפול ההורמונלי המקומי (אובסטין / וגיפם / אינטרא-רוסה) נחשב בטוח וניתן להתחיל בטיפול גם בגילך כיוון שכמות האסטרוגן אשר נספג למערכת הדם זעומה ביותר. זאת בשונה מטיפול הניתן בטבליות לבליעה או במדבקות עוריות אשר נספג ישירות לזרם הדם ומתפזר במערכות הגוף. 3. ניתן להסתפק בטיפול בחומרי סיכה אך על פי רב הטיפול ההורמונלי יעיל יותר וההבדל מורגש. לחילופין קיים כיום טיפול למטרה זו ע"י לייזר וגינלי ייעודי שאינו מצריך הורמונים כלל ויעילותו טובה על סמך עבודות מחקר. מדובר בטיפול מרפאתי שאינו כואב ואינו מצריך הרדמה. הלייזר משפעל תאים בעומק הרקמה ובעקיפין משפר תכונות כגון אלסטיות, לחות ועוד. 4. כדאי להיבדק ע"י רופא נשים, לבצע אולטרהסאונד גינקולוגי של הרחם והשחלות ולשקול נטילת דגימה עדינה מחלל הרחם (בדיקת 'פיפל') לצורך בדיקה מעבדתית. בברכה

12/06/2022 | 02:03 | מאת: חנה

תודה על התשובה המפורטת. אך לגבי בדיקות, הזכרת לשקול בדיקת פיפל מחלל הרחם. ציינתי שעברתי כריתת רחם מלאה. האם עדיין ניתן לבצע בדיקה זו? ציינת גם שחומרי סיכה פחות יעילים. האם הכוונה גם לתכשירי הלחות כמן ריפלנס, גינומונל או וגיזן, כפחות יעילים? האם וגיפם 10 מכיל פחות הורמונים מוגיפם או אובסטין? לגבי טיפול בלייזר האם ניתן לעשות דרך קופת חולים או רק בביטוח פרטי? סליחה על השאלות הרבות. אני פשוט חוששת ומנסה להימנע מטיפול בהורמונים ככל האפשר. תודה

את צודקת בעניין כריתת הרחם - בטעות לא שמתי לב. אם כך אין צורך בבדיקת פיפל (זו בדיקה שבאופן ספיציפי דוגמת את רירית הרחם). חומרי הסיכה כולם יעילים במידה מסויימת בהקלה בקיום יחסי מין. אם הם אינם משנים או משפרים את תכונות הרקמה הנרתיקית, בשונה מהתכשירים ההורמונליים. אם שימוש בחומרי סיכה בלבד לא הועיל אז כדאי לשקול טיפול הורמונלי מקומי. וגיפם 10 הוא הפורמולה היחידה של וגיפם שקיימת כיום (בעבר היה 25 אך ייצורו הופסק). גם השימוש באובסטין נחשב בטוח אם אין התוויית נגד ספיציפית. בנוגע ללייזר - כיוון שאינו בסל השרותים הממלכתי, מדובר בטיפול פרטי. למיטב ידיעתי הוכנס ל'כללית אסתטיקה' בעלות מופחתת בברכה

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן