כריתת רחם- סיכונים

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

29/10/2021 | 19:11 | מאת: אני

שלום רב, ראשית כל תודה על הפורום המדהים ועזרתך ועל תשובותיך שמעשירות את המשתתפים בפורום שאלתי היא האם ידוע לך על הקשר או סיכון מוגבר ל- RCC בנשים שעברו כריתת רחם מסיבות שפירות. ראיתי מאמרים על כך שנעשו מחקרים ונמצא שכריתת רחם היא גורם סיכון ל-RCC ועוד סוגי סרטנים. לא הבנתי בדיוק האם הקשר נובע מסיבה מולדת כלשהי או מכך שבמהלך הניתוח פוגעים באיברים הסמוכים שקשורים למערכת השתן והכליות. כמו כן הבנתי שמומלץ לשקול היטב( כאשר מדובר בסיבות שפירות כגון שרירנים) לפני שמחליטים על כריתת רחם וזאת בגלל הסיכון הנ"ל. אבל מה לעשות באשה בת 53 עם רחם שרירני בגובה 22 שבועות הריון (שמצב כזה הוא נזק לבריאות כי רחם שכזה פוגע ולוחץ על איברים הסמוכים) מצד אחד אומרים שכריתת רחם הינו ניתוח שגרתי ופתרון טוב לרחם שרירני גדול מאוד על מנת למנוע נזק בריאותי נוסף, מצד שני הסיכון הנ"ל ממש מפחיד. תודה רבה

שלום לך, אכן מס' עבודות מחקר הצביעו על שכיחות מוגברת לכאורה של סרטן הכליות בנשים שעברו כריתת רחם מסיבות שפירות. אחד המחקרים פורסם בכתב העת המכובד JAMA ב-2010 והראה עלייה בשכיחות המחלה מ-0.15% באוכלוסיה הכללית ל-0.2% בנשים לאחר כריתת רחם. המנגנון אינו ברור לחלוטין אבל חשוב לשים לב שגם לאחר העליה בסיכון מדובר במחלה ששכיחותה לא גבוהה. יתרה מכך, עיקר העליה בסיכון נצפתה בנשים אשר עברו כריתת רחם בגיל צעיר (עד גיל 44). מנגד רחם שרירני בגודל התואם למעל 20 שבועות הריון (מגיע עד מעל הטבור) עלול לגרום לתסמיני כובד, אי נוחות ולחץ בבטן ובאגן ולפגוע באיכות החיים ולעיתים אף להפריע לתפקוד התקין של מערכת השתן והעיכול לדוגמא בעקבות לחץ מכני על השופכנים. רחם שכזה, על אף הסיכון המדובר, מהווה התווייה רפואית מוצדקת וסבירה לניתוח כריתת הרחם. בברכה

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן