הוצאת התקן תוך רחמי ישן

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

21/07/2021 | 21:49 | מאת: נעמה

שלום וברכה אישה מבוגרת בת 70 עברה בדיקת סיטי בגלל אבנים בכליות בפענוח הסיטי ציינו בסוף שיש התקן IUD בנרתיק. רופאת המשפחה אמרה שיש לפנות לגניקולוג להוצאת ההתקן. כנראה שהוא נמצא שם כבר הרבה שנים. 1. האם הימצאות התקן במשך שנים רבות (אולי 15-20, אולי יותר) גורם לנזק כלשהו? 2. האם יותר מסובך להוציא התקן שנמצא במשך שנים רבות או שזה לא משנה? 3. בגלל האבנים בכליות וחסימת השופכן הכניסו לה סטנט מהכליה לשלפוחית השתן (עד לשלב הבא של הטיפול באבנים), האם לטפל בהוצאת ההתקן כעת או שעדיף לחכות להוצאת הסטנט? (יש קשר בין המקומות והמערכות?) 4. כל רופא נשים מבצע את הוצאת ההתקן? 5.האם יש קשר בין התקן והימצאותו במשך זמן רב ללויקוציטים בבדיקת שתן בבדיקות השגרתיות לאורך השנים (רופאת המשחה לא התייחסה לזה מאחר ולא היו תלונות על צריבה במתן שתן או סימפטומים אחרים)? תודה רבה

נעמה שלום, בעקרון מומלץ להוציא את ההתקן ולא להשאירו במשך שנים בחל הרחם. כשמדובר בהתקנים ישנים מנחושת לעיתים טבעות הנחושת הזעירות מתפוררות לאחר שנים בתוך חלל הרחם. עם זאת לא בהכרח שנגרם נזק מעצם נוכחות ההתקן. במידה שחוטי ההתקן נמצאים מחוץ לצוואר הרחם אז לא צפוי קושי בהוצאתו. אם זה לא המצב, יש צורך להשתמש במכשיר על מנת לחלץ את ההתקן מחלל הרחם, או במרפאה או במידה שלא מצליחים, ניתן לעשות זאת תחת הרדמה קצרה בחדר ניתוח. כל רופא נשים יכול להוציא התקן במרפאה במידה שניתן להוציאו. במידה שנדרשת פעולה בהרדמה (הסטרוסקופיה) אז יש צורך לפנות לרופא שמבצע פעולות מסוג זה. אין קשר לסטנט שבשלפוחית השתן, אבל אם ממילא הסטנט אמור להיות מוצא בעתיד הקרוב נשמע הגיוני להמתין עם הוצאת ההתקן (במידה שנחוץ לעשות זאת בהרדמה קצרה) עד לאחר הוצאת הסטנט. התקן תוך רחמי אינו מסביר נוכחות לויקוציטים בבדיקת שתן. בברכה, ד"ר בני פיינר

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן