שאלות בנושא כריתת רחם

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

20/05/2021 | 21:43 | מאת: שאלה לי

שלום, בת 52 עדיין לא במנופאוזה אך מחזור כבר לא סדיר, מגיע אחת למספר חודשים לפעמים אף חצי שנה או יותר. ללא תסמיני גיל המעבר. ברחם מספר שרירנים , רחם גדול (בערך 20-22 שבועות). אמורה לעבור כריתת רחם. שאלות: האם כריתת הרחם בגודל זה גורמת להיווצרות חלל חופשי בבטן או חוסר תמיכה באיברים סמוכים ובכל עלולות להיווצר בעיות? (מה קורה עם החלל שנוצר לאחר הוצאת רחם בגודל כזה) האם ניתוח לכריתת רחם מהווה סיכון לצניחת איברי האגן , מה הסיכון לכך? האם הניתוח גורם להיחלשות הרקמות התומכות באיבר כזה או אחר? מה הבדל בין הסיכונים / סיבוכים לאחר הניתוח ותהליך החלמה בין ניתוח כריתת רחם לעומת ניתוח כריתת שרירנ/ים? (אני יודעת כי בגילי מעדיפים לבצע כריתת רחם אבל ברצוני לדעת האם מדובר רק בשיקולים פרקטיים או שיש בכך הגיון רפואי/ קליני/ בטיחותי ) בתודה מראש

לי שלום, אין משמעות לחלל שנוצר. את החלל ממלאות חיש מהר לולאות המעי אשר כך או כך נמצאות כל העת בתנועה בחלל הבטן והאגן. כריתת הרחם מעלה במידה קלה את הסיכון לצניחת אברי האגן (כ-1% תוספת כעבור 3 שנים מהניתוח וכ-5% לאחר 15 שנים). הניתוח לכשעצמו אינו גורם להחלשות הרקמות התומכות אבל ניתוק הרצועות האוחזות ברחם (Uterosacral ligaments) יתכן כי מעלה את הסבירות לצניחה בכיפת הנרתיק. ניתוח לכריתת הרחם הינו יותר 'סטנדרטי' וצפוי בהשוואה לניתוח משמר רחם לכריתת שרירנים. במהלכו מנתקים את הרחם מאספקת הדם ומהרצועות המעגנות אותו לאגן. ניתוח להסרת שרירן לעומת זאת מצריך 'לחפור' לתוך שריר הרחם ולחלץ מתוכו את השרירן. פעולה זו אינה מבוצעת דרך מישור הפרדה כירורגי ועקב כך לעיתים כרוכה בדימום משמעותי משריר הרחם מה שמגדיל את סיכוניות הניתוח. בברכה, ד"ר בני פיינר, מנהל יחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת האגן

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן