תופעות לאחר לידת ואקום

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

28/03/2021 | 16:43 | מאת: אפרת

שלום ד"ר, אשמח לקבל מענה למספר שאלות שיש לי. לפני שבועיים וחצי ילדתי את בני הבכור בלידת ואקום שכללה גם ביצוע חתך חיץ. שלושה ימים לאחר הלידה אירעו מספר אירועים של דליפת צואה (לא בכמות גדולה). נבדקתי בבית החולים ע"י אורוגינקולוג ובמכתב השחרור שלי נכתב שקיימת התנתקות של הלבטורים דו"צ עם הגדלה משמעותית של מפתח רצפת האגן העומד על 46 סמ"ר, ושבהערכת פי הטבעת ה- EAS נראה תקין וה- IAS נראה תקין ללא צלקת שארייתית. כמו כן, האורוגינקולוג אמר לי שככל הנראה מדובר בבעיה עצבית ושקיים סיכוי גבוה שנושא דליפת הצואה יסתדר מעצמו עם הזמן והמליץ לי על ביצוע פיזיותרפיה של רצפת האגן. כיום, שבועיים אחרי, כאמור, המצב עדיין נמשך ורציתי לשאול האם באמת מדובר במצב שמסתדר מעצמו או שמא דרוש פתרון רפואי/ כירורגי כלשהו. בנוסף, מלבד דליפת הצואה, מאז הלידה כאשר אני מטילה צואה, אז בעת הניגוב נותר לכלוך ו"מריחה" של הצואה באופן שמעולם לא היה לי - האם ייתכן שהתפרים שעשו לי הדוקים מדי ולכן הצואה לא יוצאת באופן חופשי? גם בעת ניגוב השתן, אז יש על נייר הטואלט סימני צואה (למרות שאני מנגבת מקדימה לאחורה ולא להפך וגם זה מעולם לא קרה לי). האם ייתכן שמדובר בצניחה של הרקטום ולכן זה קורה? אני מאוד נסערת מכל התופעות הללו ומתקשה לדמיין את חיי בצורה הזו, ואשמח לדעת האם יש פתרונות לבעיות האלו. תודה רבה לך על המענה וחג שמח.

אפרת שלום, מזל טוב ללידתך ומועדים לשמחה. אכן נשמע כי קיימת הפרעה בפעולת סוגרי פי הטבעת. התקופה הנוכחית שלאחר הלידה, בפרט לאחר לידה מכשירנית עלולה להתאפיין לעיתים בבעיות תפקודיות במערכות שברצפת האגן. לעיתים אכן הדברים מסתדרים מעצמם בחלוף תקופת משכב הלידה (קרי ששה שבועות מהלידה) כאשר הרקמות קצת משתקמות מהטראומה שעברו. פיזיותרפיה לרצפת האגן בדגש על סוגרי פי הטבעת בהחלט עשוייה להועיל לתהליך. לאחר משכב הלידה ממליץ שתעברי הערכה חוזרת ע"י רופא מומחה מתחום האורוגינקולוגיה ורצפת האגן. הייתי ממליץ גם להשלים בדיקת אולטרהסאונד טרנס-רקטלי TRUS ומנומטריה (בדיקת לחצים של סוגרי פי הטבעת) כחלק מההערכה הזו ואז ניתן יהיה לדון ביתר פירוט במצב. בברכה, ד"ר בני פיינר, מנהל יחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת האגן

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן