סיבוכי מחלת קרוהן וניתוח

דיון מתוך פורום  קרוהן וקוליטיס

17/05/2021 | 22:24 | מאת: מוני

בן 65 עם מחלת קרוהן יותר מ-30 ש' .כבר לפני 15-20 שנה היו הצרויות באליאום הסופי (מרקם פריך )וגם היצרות שבקושי אפשר לעבור באנדוסקופ . בשנים האחרונות אחת לחודש בערך חסימות חלקיות במעי הגס , עצירויות ושילשולים לסירוגין . מטופל כבר שנים באנטביו. crp 0.5 . המוגלובין 12.5 .קלפרטקטין 400 . באופן כללי אני מרגיש טוב יחסית פרט לאירועים של עצירויות קשות שלפעמים אני מגיע למיון ואישפוז עם עירוי נוזלים וזונדה . הכירורגים ממליצים על ניתוח. עד היום נמנעתי ממנו מפני שיש הרבה סיבוכים לניתוחי מעי גס ואני בכלל לא בטוח שאיכות החיים שלי תשתפר ( הרבה יציאות ליום ובעיקר נוזליות(היום רק 1 ליום) , סיכון להידבקויות , סיכון לסטומה , כאבים , בעיות בהשקה , נכות קשה , חזרה של הדלקת ועוד..). מצד שני אני מודע שאחרי כמעט 40 שנה של מחלה שמערבת את האילאום הסופי והסגמואיד יש סיכון גבוהה לסרטן . בדיקות דם תקינות וגם bmi תקין . אם ההשקות כל כך בעיתיות ייתכן ועדיף לעשות כמה שפחות השקות . אבל אם רוצים להשאיר לי משהו מהמעי הגס יצטרכו לעשות 2 השקות או לכרות את כל המעי הגס(פרט לרקטום) ולעשות השקה מהמעי הדק (אחרי כריתה של 20 ס"מ מהמעידק סופי) לקצה התחתון של הסיגמואיד . מה השיקולים להחלטה על השקה אחת או שניים ? האם מעדיפים 2 השקות ולהשאיר חלק מהמעי הגס או השקה אחת וכריתת כל המעי הגס למעט הרקטום? מה דעתך?

שלום רב אכן קיימים שיקולים שונים שיכולים להשפיע על קבלת ההחלטה- ראשית חשוב להבין מעבר להצרות בסיגמואיד מה מצב הדלקת ומהי המעורבות הדלקתית של שאר המעי הגס. במידה ויתר המעי הגס תקין ומדובר במקטע קצר של סיגמואיד אשר מעורב בדלקת בלבד, יש הגיון לכרות רק את המקטע המוצר והחולה ולהשיק מעי גס למעי גס וכן לכרות בנפרד את המקטע באילאום הסופי ולבצע השקה נוספת (אילאו-קולונית). באופן זה ישנה סבירות גבוהה שתדירות היציאות תהיה סבירה לאחר הניתוח. מצד שני במידה ורוב המעי הגס מעורב בדלקת או שישנה פגיעה כרונית במעי הגס מעל איזור ההצרות אשר מורחב או בעל מראה שאינו תקין יתכן ויש מקום לשקול להסיר את מרבית המעי הגס ביחד עם מקטע באילאום הסופי ולבצע השקה אחת. היצרות במעי הגס טומנת בחובה סיכון גבוה לסרטן המעי הגס ולפיכך בשילוב עם העובדה שאתה סובל מההצרויות הללו, רצוי מאוד להתקדם לכיוון טיפול ניתוחי. את ההחלטה לגבי סוג הניתוח בסופו של דבר מקבלים הכירורגים ביחד עם הצוות שמטפל בך. המשך טיפול תרופתי לאחר הניתוח מטרתו תהיה להפחית את הסיכון להישנות הדלקת באיזור ההשקה. בהצלחה ד״ר שניר

מנהל פורום קרוהן וקוליטיס