שאלה

דיון מתוך פורום  נחירות ודום נשימה בשינה

15/08/2009 | 19:55 | מאת: דוד

לפני כמה ימים איבחנו אצלי שקדים מוגדלים ורופא אף אוזן גרון שלח אותי למרפאת שינה.לפי מה שהבנתי ההפניה היא בשביל לבדוק אם יש דום נשימה בשינה.חיפשתי מידע לגבי זה והבנתי שזה בדרך כלל מלווה עם נחירות.יכול להיות דום נשימה למרות שהבן אדם לא נוחר?מה הם הסימפטומים העיקריים לדום נשימה?

13/09/2009 | 13:06 | מאת: ד"ר יצחק ברוורמן

לדוד שלום רב, בד"כ דום נשימה בשינה הולך עם נחירות אך לא מחייב. הסימפטומים העיקריים לדום נשימה בשינה הם: עייפות יומית, נחירות, שינה לא שקטה, התעוררויות בלילה, חוסר ריכוז ועוד. נחירות ודום נשימה בשינה הן תופעה שכיחה יחסית שמתבטאת בעייפות יומית, נחירות חזקות, הפסקות נשימה בשינה עם שינה לא יעילה. הנחירה עצמה אינה דבר מצחיק למרות ששמיעתה בפומבי גורמת לגיחוך וצחוק. הנחירה יכולה להוות סימן למחלות חמורות יותר כמו סיכון גבוה יותר ליתר לחץ דם ולמחלות לב במידה והנחירה כוללת גם דום נשימה בשינה. קיימת סטטיסטיקה שאצל נוחרים ובעלי דום נשימה בשינה קיים שיעור גבוה יותר של תאונות דרכים. הנחירות יכולות להיות מטרד רציני, הן יותר שכיחות בגברים ומגיעות לעוצמות רעש גבוהות המפריע לבן\בת בזוג בשינה, בשרות מילואים, נסיעה לטיול, טיסה במטוס ועוד. הרעש הטורדני פשוט מבריח את הסובבים. כאמור, נחירה יכולה להפריע לבני זוג בשנת הלילה ויש זוגות הנפרדים עקב כך ואחד מבני הזוג עובר לחדר אחר. כשהנחירה מהווה מטרד חברתי או הפרעה היוצרת סכסוך בין בני הזוג, מחפשים פתרון וטיפול. נחירה יכולה להיות סתם נחירה וגם סימפטום לתסמונת דום נשימה בשינה. נחירה אינה רק בעיית רעש, הנחירה מצביעה על מאמץ ועבודה בזמן נשימה ולעיתים היא גורמת להפרעות שינה. במקרים חמורים של תנגודת גבוהה בנתיב האוויר, הנשימה יכולה להיחסם באופן משמעותי, מצב הקרוי, דום נשימה בשינה. לכן, חשוב קודם לבצע הערכה נכונה של הבעיה לפני ששוקלים טיפול כירורגי כלשהו. רצוי שכל חולה עם נחירה קשה יעבור בדיקה במעבדת השינה, (פוליסומנוגרפיה) בה ישן הנבדק כשהוא מחובר למספר מכשירים הבודקים את יעילות השינה שלו , כדי לברר באיזה מידה יש פגיעה בשינה ובנשימה בעקבות עליה בתנגודת בדרכי הנשימה העליונות. מעבדת השינה בודקת את שלבי השינה השונים במשך שנת לילה והאם באותם שלבי שינה שונים הנבדק ישן בצורה טובה ועמוקה או שהוא מבצע הפסקות שינה בשינה הקוטעות את שנתו הטובה והעמוקה ולא מאפשרות לו שינה יעילה. במידה ויש הפסקות נשימה בשינה עם ירידה ברוויון החמצן בדם, מדרגים את חומרת דום הנשימה לפי אינדקסים (מספר הפסקות הנשימה בשעה) ולפי חומרה ואז מפנים את הנבדק לטיפול המתאים. רק לאחר הערכה זו אנו יכולים להטוות את התכנית הטיפולית המתאימה לכל חולה. אפשר להתחיל בטיפול בהפחתת משקל מבוקרת, או שימוש במסכת CPAP , המאפשרת הזרמת אויר בלחץ חיובי וביטול התמט ברקמות הרכות. לעיתים הנחירה נובעת מחסימה אפית ועודף רקמה בחך הרך ובענבל. למקרים כאלו, ניתוח יכול לפתור את בעיית הנחירה. בילדים דום נשימה בשינה ונחירה חזקה נובעים בדרך כלל משקדים ואדנואידים גדולים וחוסמים. בברכה ד"ר ברוורמן

מנהל פורום נחירות ודום נשימה בשינה