ריפלוקס דרגה 2-3 לילדה בת 3

דיון מתוך פורום  אורולוגיית ילדים

25/01/2009 | 02:22 | מאת: אמא רעיה

שלום רב לביתנו, בת השלוש, התגלה ריפלוקס בגיל 9 חודשים. מאז עברה בדיקות ציסטוגרם, מיפוי כליות וUS אחת לחצי שנה. כמו כן נמצאת במעקב סדיר במחלקה אורולוגית של ביה"ח רמב"ם. כדי למנוע דלקות חוזרות נוטלת ביתי רספרים, 5 cc ליום. ניסינו להפסיק את הטיפול המונע, בתיאום עם הרופאה המטפלת, אך הדלקת חזרה. במיפוי הכליות שבוצע לפני שנתיים הודגמה הכליה הרלוונטית בתפקוד מעט ירוד ובאבחנה של הצטלקויות מעטות. הופנינו כעת למומחה בתל אביב כדי שיקבע את המשך הטיפול. במקרה כזה, האם נהוג לנתח? מה המשמעות של לקיחת אנטיביוטיקה מניעתית במשך שנים כה רבות? האם רק בדיקת ציסטוגרם חוזרת תתן תמונה מלאה לגבי הריפלוקס? תודה

25/01/2009 | 08:53 | מאת: ד"ר עמוס נאמן

משמעות של לקיחת אנטיביוטיקה במשך זמן רב - בארה"ב מדברים יותר ויותר על הנזק שאנטיביוטיקה יכולה לגרום. עם זאת אין מאמר מבוסס המדגים תופעות אלו. אנו רואים מספר רב של ילדים הנוטלים אנטיביוטיקה הרבה זמן ולא רואים בעיות מיוחדות. ציסטוגרם - נחשב היום לכלי היעיל ביותר להדגמת רפלוקס. יש מקומות המבצעים את הבדיקה עם חומר איזוטופי במקום חומר ניגודי מכיוון שיש בבדיקה זו פחות קרינה אך מצד שני הבדיקה פחות מדויקת לקביעת דרגת הרפלוקס הצורך בניתוח - אין הסכמה גורפת בין כל הרופאים. יתכן שרופא אחד ימליץ על ניתוח והשני ימליץ על המשך מעקב. לפי דעתי ואני אומר זאת בזהירות רבה מכיוון שלא ראיתי את הצילומים ואני לא בדקתי את הילדה במקרים בהם יש צלקות כליתיות ויש זיהום לאחר הפסקת האנטיביויטיקה אכן יש צורך לנתח. במקרה זה אפשר להזריק דהפלוקס. בברכה ד"ר עמוס נאמן

מנהל פורום אורולוגיית ילדים