דחוף עזרה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

21/01/2009 | 08:40 | מאת: סיוון

יש לי ילד בן 9 עם בעיית קשב וריכוז מטופל בריטלין. בעייתי היא שתפסתי אותו כמה פעמים גונב לי מהארנק כסף 20 שקל 40 שקל וכו' גיליתי גם שלקח לחמי 10 ש"ח בלי רשות וגם מידי פעם שם לעצמו בקלמר דברים של ילדים אחרים... מה עליי לעשות? אני מעירה לו מענישה מסבירה וזה כאילו "נכנס מפה ויוצא משם". אני פוחדת שלא יהיו לו חברים וזה רק יילך ויחמיר הוא לא רואה את זה בבית וזה ממש מדאיג אותי. אודה על תשובה מהירה.

21/01/2009 | 10:10 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום סיוון, גניבות אצל ילדים צעירים יכולות להיות קשורות בקושי בדחיית סיפוקים. כלומר: אם אני רוצה משהו, הוא חייב להיות שלי ומיד. תוכחות ואיומים לא תמיד יעילים במקרים כאלה, לפחות כל עוד לא מטפלים בבעיה האמיתית. היכולת לדחות סיפוק ולשאת תסכול ("אני מאד רוצה, אבל אין, אז אני אתאפק ואחכה עם זה") היא יכולת נרכשת, וכהורים יש לנו תפקחד מכריע בהקנייתה ההדרגתית. הורים "טובים מדי" המעניקים לילדיהם בלי סוף, חוסכים מהם את ההזדמנות ללמוד להתמודד עם אכזבה ותסכול. במקרה של בנך, לדעתי יש לפעול בשני מישורים. ראשית יש לגבש אופן תגובה חד משמעי ועקבי בכל פעם שמתגלה גניבה. כלומר - לגרום לו להחזיר את הגניבה, להתנצל ולהפעיל סנקציות מתאימות והולמות את ה'עבירה'. זכרי שעונש שרירותי וכבד מדי יכול להחמיץ את מטרתו ולגרום לתחושת מרירות וזעם. במקביל, אני חושבת שעליכם לקבל הדרכת הורים, שתסייע לכם לבסס יכולת טובה יותר של הצבת גבולות. זה חשוב תמיד, וחשוב אפילו יותר מול ילד אימפולסיבי, הסובל מהפרעת קשב וריכוז. בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים