תאומים - בני 4+

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

26/04/2011 | 20:42 | מאת: שנידן

שלום רב בן ובת תאומים כמובן בני 4 ו- 4 חודשים. הבן מרבה להכות את אחותו, בעיקר מושך לה בשערות וצובט /שורט את הפנים.כיצד צריך לנהוג איתו אחרי כזה מיקרה? ואיך אני צריכה להגיב כאשר הוא מכה אותי? מכה בגוף או בפנים או שהוא שורט אותי, וזה בעיקר כשהוא לא מקבל משהו או כשהוא עצבני או שאני מעירה ל על משהו. בברכה,

28/04/2011 | 23:58 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום שנידן, מעתיקה למענך תשובה שנתתי לפניה דומה, הנוגעת לילד המכה את הוריו - כשוחרי שלום, שהתחנכו על ערכים של דמוקרטיה ושוויון, קשה להורים רבים להתמודד עם גילויים של תוקפנות בוטה מצד ילדיהם, ולהציב כללים ברורים של מותר ואסור. הילד שלך מפגין קושי עקבי להתמודד עם "לא", פשוט כי לא ניתנה לו הזדמנות "לאמן את השריר" הזה, של הריסון והאיפוק מול תסכולים. כאשר אתם סובלניים לגילויי אלימות מצידו, מרשים לו להכות אתכם ולפגוע באחרים, אינכם מאפשרים לו ללמוד את אחת המיומנויות החשובות לצורך הסתגלות טובה: היכולת לעמוד בתסכולים. לכן, אין להרשות בשום פנים להכות, בוודאי שלא אתכם, ובכל פעם שהוא מנסה לעשות כך, עצרו אותו פיזית, והרחיקו אותו מכם. בקשת הסליחה והבעת החרטה משניות בהקשר הזה, בהיותן "טכניות" למדי, ללא ההבנה הבשלה של רעיונות מוסר וצדק. תוכלו לומר לו שיפה שהוא מתחרט ומבקש סליחה, אך למרות זאת, הוא ייאלץ להתרחק מכם בכל פעם שהוא מכה, ולהתמודד עם תוצאות התנהגותו (הכעס שלכם וההתרחקות שלכם לזמן מה). אם את חוששת שתתקשו לעשות זאת בכוחות עצמכם, תוכלו לפנות להדרכת הורים וללמוד דרכים יעילות לכינון הסמכות בדרך עקבית. *** ובחזרה אליך, שנידן, גם כאשר מדובר באחותו, אין להרשות לו להפעיל אלימות, ויש להרחיקו ממנה כשזה קורה. עם זאת, אני נוטה להמליץ להורים להימנע מלהתערב במריבות בין אחים, שכן מעורבות זו עלולה להחריף את הקונפליקט, ולהוביל להסלמה בביטויי התוקפנות. נסי להימנע ממעורבות בקונפליקטים שלהם ככל האפשר, ולהתרחק מהם כשהם רבים. תוכלי לומר משהו כמו "אני סומכת עליכם שתסתדרו בכוחות עצמכם", וללכת לחדר אחר. אם תהיה שם אלימות פיזית, הפרידי ביניהם פיזית, אך אל תכעסי או תאשימי אף אחד. זכרי שאינך יודעת לבטח מי התחיל, ושכל אחד מהם מרוויח משהו מהמעורבות שלך. תוכלי לומר משהו בגנות האלימות, אך לא להעניש רק אחד מהם (גם אם הוא זה שפעל באלימות). בעיני, עדיף שתפעילי סנקציה קולקטיבית ("לא כיף לי שאתם כל היום רבים, ולכן אין לי חשק לצאת איתכם היום") על פני חלוקה קבועה ל'טובים' ו'רעים'. בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים