זרעי פשתן

דיון מתוך פורום  כולסטרול ותוספי תזונה

25/08/2010 | 11:57 | מאת: משה

שלום רב. 1) האם זה משנה באיזה מכשיר (מטחנת קפה, אבני ריחיים, מרסק פירות ביתי וכו') טוחנים אותם? 2) אלו זרעים עדיפים: צהוב-זהוב או חום? 3) לאחסן בקירור או בהקפאה? 4) איך יתכן שהכמות היומית המומלצת של שמן פשתן (2 כפות) שווה לכמות המומלצת של זרעים? הרי זרעים פחות מרוכזים מהשמן עצמו. תודה רבה.

26/08/2010 | 10:40 | מאת:

משה שלום רב, 1)אני ממליצה לטחון את זרעי הפשתן במטחנת קפה קטנה היות והיא הכי מתאימה לטחינה של זרעים קטנים כמו זרעי הפשתן ובכמויות קטנות. 2)ישנם שני סוגי זרעי פשתן עיקריים: צהובים-זהובים וחומים. רוב סוגי הזרעים עשירים בחומצה אלפא-לינולנית (ALA) ממשפחת אומגה 3, כך שאין הבדל גדול בין זרעים חומים לזרעים זהובים. 3)כדי ליהנות מהיתרונות התזונתיים והבריאותיים של הפשתן, יש צורך לטחון הזרעים. הקליפה הקשה מקשה על מערכת העיכול לפרק את הזרעים וללא טחינה, הם יוצאים שלמים בצואה ורכיבי התזונה שבהם לא נספגים בגוף. חשוב לקנות זרעים שלמים ולטחון בסמוך למועד האכילה. לא מומלץ לקנות זרעים טחונים! השמן בזרעי הפשתן רגיש מאד ומתקלקל במהירות עקב חשיפה לאור, לחום ולחמצן. הייתי ממליצה לטחון כל פעם כמות קטנה בסמוך למועד האכילה אולם, ניתן לטחון כמות גדולה ולשמור בצנצנת זכוכית במקפיא (עד שלושה חודשים). את הזרעים השלמים אני ממליצה לשמור במקרר לתקופה של עד שנה. 4)כף זרעי פשתן טחונים מספקת שניים עד שלושה גרם סיבים תזונתיים וכ-1,800 מיליגרם של אומגה 3. לעומת זאת כף שמן פשתן מכילה כ- 56% אומגה 3 מסוג ALA. כלומר בכל כף יש כ- 8 גרם של אומגה 3 מסוג ALA. חשוב לזכור שבזרעי הפשתן הטחונים משתמשים לא רק בשביל צריכה של אומגה 3 אלא גם בגלל הסיבים התזונתיים שנמצאים בקליפתם. לעומת זאת שמן הפשתן מספק אומגה 3 ולא את הסיבים התזונתיים. זרעי פשתן טובים גם לטיפול בעצירות. לטיפול בעצירות מומלץ לאכול את הזרעים הטחונים, או להשרות בערב 2 כפיות זרעים שלמים בכוס מים ובבוקר לשתות את המים. הריר המופרש מהקליפה משמש כחומר סיכה מעולה למעיים. הפשתן הוא גם פתרון טוב במצבי רעב במהלך היום כיוון שהוא נותן תחושת שובע האופיינית למזונות העשירים בשומן ובסיבים תזונתיים. מקווה שהייתי לעזר אשמח לעזור בכל שאלה נוספת. בברכה, עדי ישראל.