ביופסיה לא תקינה, חולה צליאק הנמנע מגלוטן

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה

21/02/2018 | 16:55 | מאת: אלעד

שלום, אני בן 40, מאובחן כצליאקי כשמונה שנים ונמנע באדיקות מגלוטן. אחת לשנה עושה בדיקות דם (סרולוגיה) והבדיקות תקינות. לאחרונה ביצעתי שוב בדיקת גסטרוסקופיה שיצאה תקינה, אך בביופסית תריסריון נראה שינוי קל בסטרקטורות הסיסים. שאלתי היא - בדיקות הדם תקינות ולמיטב ידיעתי אני לא נחשף לגלוטן, האם יכול להיות שהנזק למעי לא השתקם גם אחרי שמונה שנים ללא גלוטן? האם יכול להיות שאני חשוף לגלוטן מבלי לדעת ובכל זאת בדיקות הדם תקינות? הרופא המטפל העלה סברה שייתכן שמדובר במחלה דלקתית נוספת (קרוהן), אך באופן כללי אני מרגיש מצוין ללא כל תסמינים. ושאלה נוספת - לאיזה סיכונים אני חשוף אם אכן הנזק במעי הוא תמידי? תודה רבה, אלעד

25/02/2018 | 15:59 | מאת: ד"ר דן פלדמן

שלום, טוב שאתה במעקב מסודר מבחינת סרולוגיה ואנדוסקופיה. חשוב לוודא שאין חסרים תזונתיים במקביל. לא תמיד הקורלציה הסרולוגית - היסטולוגית מושלמת בדגש על השינויים הקלים ברירית. כמובן שתמיד בא בחשבון שקיימת חשיפה מינורית לגלוטן. חשוב לציין שכאמור הממצאים האנדוסקופיים אינם ספציפיים לצליאק וישנן מחלות נוספות באבחנה המבדלת. במקרה שלך כאמור הייתה עדות לסרולוגיות חיוביות לצליאק ממה שהבנתי והייתה תגובה היסטולוגית וסרולוגית טובה לדיאטה דבר שתומך באבחנה של צליאק. חשוב לעקוב אחר צליאק בדגש אם התהליך הדלקתי לא מאוזן על מנת לזהות מבעוד מועד סיבוכים, כגון EATL.

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה