שינויים ניווניים בפרקי ירכיים ו- SIJ

דיון מתוך פורום  ארתרוסקופיה של הברך והירך

15/06/2023 | 02:48 | מאת: מאיר

שלום בן 48, בריא. בשנים האחרונות אני סובל לעיתים יותר ולעיתים פחות מכאב באזור מפרק ירך ימין באזור שנוטה החוצה. לפעמים זה היה משפיע עלי גם בקימה מישיבה, כיום זה בעיקר בעליה במדרגות, או בשכיבה על הצד הזה, במיוחד עם המזרן קשה. אציין שאני חש לא מעט גם קנאק או סוג של חיכוך בפרק ירך ימין. הייתי אצל אורטופד שעשה בדיקה פיזית (תנועות) ואמר שמדובר בבורסיטיס והמליץ על טיפול במשחת וולטרן. אמרתי לו שיש לי תחושה שמשהו מעבר לזה, כי חסר לי בגמישות בפרק הירך בצד ימין בצורה משמעותית יותר מאשר שמאל. למשל בלשבת רגל על רגל, עם רגל ימין אני מתקשה ממש. הפנה אותי לצבע צילום רטנגן. בצילום: שינויים ניווניים בפרקי ירכיים ו- SIJ דו צדדי. 1. מה המשמעות של הממצאים? כ"כ לא כתוב האם מדובר בשינויים קלים או חמור מכך, האם זה משנה? 2. האם זה סביר לגילי או שזה חריג? 3. האם יכול להיות שיש בעיה שהיא מעבר רק למפרקים הללו, כלומר בעיה מערכתית יותר? 4. האם נדרשת בדיקת הדמייה נוספת? 5. האם הליכה (כחלק מפעילות גופנית ברוב ימות השבוע) מזיקה בגלל העומס או להיפך? 6. האם יש מה לטפל בזה? תודה רבה

שלום מאיר, לפי דבריך ניתן להסיק שאתה סובל מ Greater Trochanter Pain Syndrome (GTPS)- כאב צידי, נגרם לרוב ע״ר דלקת של הגלוטאוס מדיוס (שריר מותני) ומחמיר בסיבוב חיצוני, עלייה במדרגות, כניסה ויציאה מרכב. GTPS לעיתים מופיע לבד ולעיתים משנית לבעיה בירך (כפי שציינת מודגמת שחיקה בצילומים). כדי להבין את הבעיה במלואה יש צורך בבדיקה גופנית מלאה. לעת עתה ממליץ על פיזיותרפיה. בנוגע לפעילות מומלצת- ראשית יש להמנע מפעילויות המחמירות כאב. מעבר לכך ממליץ על אופניים, אליפטיקל, שחיית חתירה. בברכה, ד״ר יעקב שפירא

22/06/2023 | 19:46 | מאת: מאיר

שלום חזרתי לאורטופד והוא הסתכל על הצילומים ואמר שאכן יש שינויים ניווניים ומשמעותי יותר בצד ימין. הוא אמר שעלי לבצע הדמיית סיטי וללכת עם זה למומחה למפרקים, כ"כ ללכת לפיזותרפיה לחיזוק אבדוקטורים. האם הזיז הגרמי זה חלק מהשינויים הניווניים או יכול להיות משהו אחר? מדוע צריך לבצע סיטי (שואל בעיקר בגלל שזה הרבה קרינה ועברתי לא מעט בדיקות כאלה לבירור של דברים אחרים)? מומחה למפרקים גם היה נותן לי לבצע סיטי או MRI? האם שינוים ניווניים כאלו זה חריג לגילי? זה משהו שנגרם בגלל התנהגות שלי? תודה

בהמשך לשאלתך, לעיתים לא נדרשת הדמייה נוספת ולעיתים נדרשת הדמייה אחרת (לדוגמה MR arthrogram). כדאי להיבדק קודם אצל מומחה מתאים לפני ביצוע CT כדי להמנע מקרינה מיותרת. ניתן להעריך את מידת התאמת השינויים הניווניים לגיל והגורם לכך רק לאחר עיון בבדיקות ההדמייה. בברכה, ד״ר יעקב שפירא

מנהל פורום ארתרוסקופיה של הברך והירך