עזרה בפענוח MRI כאבים מאחורי הברך

דיון מתוך פורום  ארתרוסקופיה של הברך והירך

16/02/2022 | 19:52 | מאת: לע

שלום רב דר אשמח לעזרה כאב בזמן ריצה מאחורי הברך אשמח להבין מה התוצאות אומרות סריקה בתהודה מגנטית של ברך ימין: הבדיקה בוצעה בפרוטוקול תקני לברך ללא הזרקת גדוליניום. התווית הבדיקה: הופנתה בחשד לנזק מניסקאלי או פגיעה ברצועות לאחר אירוע חבלה. השוואה: אין. ממצאים: היפרפלזיה המטופויטית דיפוזית במטפיזת הפמור. לא הודגמו שברים או אוסטאונקרוזיס במבנה הגרמי. הרצועות הצולבות והרצועות הקולטרליות שמורות, ללא הדגמת קרע. כמו כן, לא הודגם קרע בשני הסהרונים, אלא אותות חריגים מינימליים במרקם קרן אחורית של הסהרון המדיאלי אשר מתאימים לנזק אינטרסטיציאלי/ניווני התחלתי. המנגנון המיישר שמור למעט בצקת פוקלית קלה באספקט עליון-לטרלי של השומן האינפרה-פטלרי אשר חשודה לתפס אינפרה-פטלרי מינימלי. אי סדירות/סדקים קטנים רבים בסחוס הפיקה בעיקר בפסט המדיאלי ובחוד הפיקה בליווי מוקדים ציסטיים סובכונדרליים התחלתיים בצמוד. ללא נוזל יתר במפרק. צבר ציסטות גנגליוניות ללא גבולות חדים במעבר מיוטנדינוטי של שריר הפופליטאוס לאורך כ- 3 ס"מ ובקוטר עד 6.0 ס"מ ללא אותות חריגים במרקם השריר מסביב. לסיכום: 1 .נזק שחיקתי קל במדור הפטלו-פמורלי ורושם לתפס אינפרה-פטלרי מינימלי. 2 .נזק אינטרסטיציאלי/ניווני התחלתי בסהרון המדיאלי, ללא הדגמת קרע. 3 .לא הודגם קרע ברצועו

שלום רב, בהמשך לתלונה, כאב אחורי בברך בזמן ריצה, יש צורך בבדיקה גופנית מדוקדקת בכדי לקשר בין הממצאים הקלינים לממצאים ב MRI. בנוגע למדווח בפיענוח המצורף, 1. נזק שחיקתי קל במדור הפטלופמורלי ותפס אינפרפטלרי מינימלי ככה״נ היו באים לידי ביטוי בכאב קדמי בפעולות המערבות את הפעלת הארבע ראשי, בעיקר בסקואטים אך ייתכן שגם בריצה. מכיוון שלרוב מדובר בכאב קדמי, לא בטוח שיש קשר בין ממצא זה לתסמינים המצוינים בשאלה. 2. נזק ניווני התחלתי בסהרון המדיאלי יבוא לידי ביטוי בכאבים בצד הפנימי של הברך בקו המפרק. קרע בשורש המניסקוס יכול לגרום לכאב אחורי אך לפי ה MRI אין מדובר בפגיעה בשורש. 3. כאב אחורי מופיע בשכיחות גבוהה יחסית כביטוי לתפליט (נוזל ביתר) במפרק הברך אך כאמור אין נוזל יתר במפרק. 4. צבר ציסטות גנגליוניות במעבר שריר-גיד של הפופליטאוס יכול באופן תיאורטי להסביר את מקור הכאב מאחר והשריר נמצא באספקט האחורי של הברך אך ממצא זה נדיר ביותר. 5. היפרפלזיה המטופויטית דיפוזית במטפיזה של הפמור, ממצא שיכול להיות פיזיולוגי אך כדאי לבצא בירור אצל המטולוג. לסיכום- 1. ממליץ על המשך בירור אצל מומחה ברך ובדיקה גופנית מדוקדקת בכדי לקשר בין הממצאים הקליניים לממצאים המודגמים למדווח ב MRI. 2. יש לבצע בירור המטולוג בנוגע להיפרפלזיה ההמטופויטית בפמור. בברכה, ד״ר יעקב שפירא

19/02/2022 | 20:08 | מאת: לע

דר המון תודה על התשובה המפורטת הייתי אצל אורטופד מומחה והמליץ על זריקה חד פעמית של דיפו מדרול ולפי מה שקראתי הבנתי שזה לא כלכך מומלץ.. האם זריקה חד פעמית יכולה להזיק לכאב או להקל על עניין הציסטות פרט לפיזותרפיה? תודה מראש

שמחתי לעזור, זריקה לברך תעזור במידה ומקור הכאב בתוך המפרק ולצורך זה, כפי שציינתי נדרשת בדיקה גופנית מדוקדקת בנוסף לבדיקת ה MRI. ממליץ להתחיל פיזיותרפיה ובמקביל לתכנן טיפול בהתאם לאבחנה. בברכה, ד״ר יעקב שפירא

20/02/2022 | 11:07 | מאת: לע

אני בטיפולי פיזיותרפיה, האם מותר לרוץ אחרי זריקה? האם הריקה אמורה לעזור לציסטות? תודה רבה על הסבלנות ועל המענה

מותר לרוץ לאחר הזריקה אך בצורה מתונה ובאופן הדרגתי מאחר והזריקה ממסכת את הכאב ובכך מנטרלת את מנגנון ההגנה שלו. הציסטות הן ממצא הדמייתי ולא בהכרח קיים קשר בינן לבין הכאב בברך. לכן גם השפעת הזריקה על הציסטות אינה ודאית. בברכה, ד״ר יעקב שפירא

מנהל פורום ארתרוסקופיה של הברך והירך