מה ה-IFR של חצבת? האם הוא גבוה משפעת?

דיון מתוך פורום  מחלות זיהומיות

20/02/2020 | 16:31 | מאת: רמי

בדו"ח האחרון של WHO ביחס לקורונה מוצגת ההבחנה בין CFR, מדד שמתייחס רק למקרים שאובחנו באופן רשמי, לבין ה-IFR שהוא מדד שמתייחס לאומדן כלל המקרים באוכלוסייה, שההנחה היא שרובם לא אובחנו באופן רשמי. ה-CFR של הקורונה מוצג כ-2.3% בעוד שאומדני ה-IFR הם 0.3%-1%. לאור זאת, נשאלת השאלה האם יש לך מושג מה ה-IFR של חצבת? לכאורה זוהי מחלה שגם בה אמור להיות פער גדול בין CFR ל-IFR עקב האופי הקל של המחלה (והדמיון הקליני שלה לתחלואה דמוית שפעת) בקרב רובם המוחלט של החולים ורמת ההדבקה הגבוהה שלה. אם אכן ישנו פער גדול בין ה-CFR ל-IFR של חצבת, אז יכול להיות שה-IFR של חצבת דומה לשפעת, או אפילו נמוך יותר? האם בשנות ה-50, כשלא היו חיסוני חצבת וגם לא חיסוני שפעת, נפטרו כל שנה יותר אנשים מחצבת מאשר משפעת? האם יכול להיות שכאשר בשנתיים האחרונות משרד הציבור ניהל קמפיין של פאניקה והיסטריה שהתבסס על נתוני ה-CFR, הוא למעשה עבד עלינו בעיניים?

20/02/2020 | 17:20 | מאת: צביקה

אם לדוגמא אובחנו קלינית ומעבדתית 100 חולים, מהם 10 החלימו, 1 מת והיתר עדיין חולים, מהו הCFR וה IFR?

שלום רמי/צביקה, הנתונים אינם נמצאים בידי. הרבה בריאות אפי

20/02/2020 | 19:12 | מאת: רמי

כדי לחשב את ה-IFR אתה צריך לדעת, או להעריך, גם מה מספר האנשים שנדבקו בנגיף וחלו (או אפילו נדבקו ולא חלו אלא רק פיתחו חסינות) אך לא ניגשו בכלל למרפאה, לרוב בגלל שהתסמינים היו קלים. לצורך החישוב שלך אפשר להניח למשל שבנוסף ל-100 החולים שהגיעו למרפאה ואובחנו קלינית, מעבדתית או רדיולוגית, יש עוד 900 אנשים שנדבקו בנגיף ורובם סבלו מתסמינים קלים, אם בכלל, ולא ניגשו למרפאה ולא מוכרים למערכת הבריאות. זה מה שקורה כל שנה עם הצטננות וגם עם מרבית מקרי השפעת, ואני חושב שזה גם מה שקרה עם חצבת לפני החיסונים ההמוניים. כך שאם ה-CFR ה-"גס" בדוגמה שלך יהיה 1% או 1 מתוך 100, אז ה-IFR ה-"גס" יהיה 0.1% שזה 1 מתוך 1000. במקרה של התפרצות מתפתחת יש חישובים נוספים כמו CFR או IFR בדיליי (מספר הנפטרים היום חלקי מספר החולים לפני X ימים, כאשר X הוא הזמן הממוצע שידוע שהמחלה גורמת לפטירה מרגע ההידבקות או האבחון).

הכל טוב ויפה אבל הנתונים לא מצויים בידי כי משרד הבריאות לא מפרסם אותם. נסה להפנות את שאלתך ישירות לדובר של משרד הבריאות.

20/02/2020 | 22:43 | מאת: רמי

http://jpress.org.il/olive/apa/nli_heb/SharedView.Article.aspx?href=HZH/1964/03/02&id=Ar00418 לפי ההודעה, כל שנתיים-שלוש הייתה "שנת שיא" שבה ההערכה היא שנדבקו כ-80,000 איש במחלה ונפטרו כ-40, כלומר 1 ל-2000 או IFR של 0.05%. יש להעיר פה שעפ"י ויקיפדיה באותן שנים נולדו בישראל כל שנה כ-60,000 תינוקות, מה שאומר שאם ההנחה היא ששיעור ההידבקות בחצבת היה קרוב ל-100% אז זה אומר שכל 2-3 שנים היו עוד כ-150,000 חולים וזה כבר נותן IFR של כ-0.025%. לשם השוואה, ה-CDC מעריך שה-IFR של מגיפת השפעת מ-1968 היה עד 0.05% ושה-IFR של מגיפת השפעת מ-1957 היה בין 0.1% ל-0.3%: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/1/12-0124-techapp1.pdf

20/02/2020 | 23:31 | מאת: מצאתי הודעה מ 2020

שפעת: מדי שנה חולים במחלה 10–20 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית, כאחד מכל 10 מבוגרים ואחד מכל שלושה ילדים. עקב חולשת מערכת החיסון עלולה השפעת להיות קטלנית לחלשים, לקשישים ולחולים כרוניים. 20 אחוזים מהחולים במחלה מפתחים בעקבותיה סיבוכים. בין הנפוצים שבהם: ברונכיטיס, דלקת ריאות וסינוסיטיס. עם זאת, קיימת הסברה, שישנם נשאים שנדבקו בנגיף אבל אינם מפתחים את תסמיני המחלה[1]. מדי שנה מתים בארצות הברית לבדה כ-36,000 בני אדם מסיבוכים של מחלת השפעת[2]. בישראל, על פי נתוני משרד הבריאות, בכל שנה מתים בין 500 ל-1,000 איש משפעת וסיבוכיה[3]. https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%A4%D7%A2%D7%AA

תודה על המידע

21/02/2020 | 13:08 | מאת: א

לא יודעת מה מטרתך בשאלה רק אומר... שחצבת מדבקת יותר. עמידה יותר בחלל החדר גם כשאין בו כבר חולה אתה יכול להידבק. הסכנה היא פגיעה נוירולוגית במוח. אני חליתי ויצאתי מזה כתינוקת... לא להילחץ... כן צריך להתחסן זו מחלה קשה

21/02/2020 | 13:26 | מאת: ב

לפי הפרסומים, חולה בשפעת יכול להדביק 2-3, חולה בחצבת יכול להדביק בערך 15. משפעת מתים 0.1% מהחולים, מחצבת 0,2%. יעילות החיסון לשפעת כ 45%, לחצבת כ 97%.

21/02/2020 | 15:56 | מאת: רמי

מ-1964 מחצבת מתו 0.05%, אז כל אחד מוזמן להחליט בעצמו אם הגיוני שבישראל 2020 שיעור התמותה מחצבת גדול פי 4 בהשוואה לישראל 1964. אגב, לפי הדיווחים הרשמיים בהתפרצות החצבת האחרונה בישראל בשנים 2018-2019 חלו כ-4300 איש ונפטרו רק 2 חולים (לא רואה סיבה לספור דיילת שנדבקה בטיסה מניו יורק כ-"חולה ישראלית"), מה שנותן שיעור תמותה דומה להודעת משרד הבריאות מ-1964. זאת כמובן בהנחה שמספר החולים הרשמי הוא אכן המספר הכולל, וכיוון שחצבת היא מחלה מאוד מדבקת אז קרוב לוודאי שהיו הידבקויות נוספות שלא דווחו ולא נרשמו ולכן שיעור התמותה האמיתי, ה-IFR, היה נמוך בהרבה. בנוסף, בחצבת נדבקים פעם אחת לכל החיים, ובשפעת אפשר להידבק כל שנה מחדש, כך שהסיכון המצטבר משפעת לאורך השנים הולך וגדל (גם אם חלית בשפעת השנה ושרדת, זה לא אומר שבשנה הבאה לא תחלה שוב ולא תשרוד, וזה נכון במיוחד בקרב קשישים).

21/02/2020 | 16:41 | מאת: ב

בוודאי ששפעת יותר מסוכנת מחצבת כי נגיפי שפעת משתנים כל הזמן (חצבת לא) ויעילות החיסון היא פחות מ50% בעוד שיעילות החיסון לחצבת היא קרוב ל 100%. גם שיעור ההתחסנות לשפעת נמוך יותר מהתחסנות לחצבת.

מנהל פורום מחלות זיהומיות