מצב דמנטי עם מאבק פיזי מצד החולה

דיון מתוך פורום  גריאטריה

20/01/2013 | 01:14 | מאת: גלית

שלום אילן, סבתי בת 99. עד לפני חודשיים אישה בריאה, צלולה וחיונית. לפני חודשיים נפלה וכרגע עם שבר ברגל. ללא ניתוח. יש לחכות עד המצב יתרפא מס' חודשים מבלי לדרוך...... בנוסף קיבלה דימום קל במוח. הדימום אחרי חודש נספג בצורה טובה. המצב הקוגנטיבי שלה מדרדר במהירות והיא כרגע במצב שאינו מזהה את בני המשפחה. הבעיה היא שהיא ממש מנהלת מאבק השרדותי עם הצוות המטפל בה. (מחלקה גריאטרית שיקומית) - רוצה להוריד את החמצן (נותנים לה חמצן כדי להעלות סיטורציה), רוצה לרדת מהמיטה, ובעיקר מדברת שטויות, ובכמה שפות. שאלתי: מהם הסיבות לירידה חדה כלכך בתפקוד הקוגניטיבי? עליית הזיות? והחשוב מכל אנו לא יודעים האם זהו מהלך טבעי של זיקנה... או חולי כלשהו שניתן לעזור לה וירגע. בקיצור - מה אתה ממליץ? אנחנו אובדי עצות ונאלצים לעשות משמרות של שמירה עליה אחרת תפגע בעצמה פיזית. אובדי עצות. תודה רבה.

23/01/2013 | 19:44 | מאת: אילן שפר

גלית שלום לפי השתלשלות הארועים שאת מתארת אין מדובר בתהליך טבעי של זקנה אלא בשילוב של שני דברים או מחלות: האחד ארוע מוחי שבו לקתה סבתך (הדימום) שבעקבותיו כנראה נפלה ואז שברה את הרגל, השני הוא כנראה מה שנקרא דלריום (חפשי באינטרנט את המושג) ומתאפיין בדיוק בהתנהגות שאת מתארת כאשר הגורמים לכך יכולים להיות הארוע שעברה, השבר ובעיקר עצם האשפוז, אין זה נדיר שאישה בת 99 תסבול מדלריום לאור כל מה שקרה לה, זהו בדרך כלל מצב רפואי אקוטי שחולף, אם כי לא תמיד ברור תוך כמה זמן. בינתיים השמירות עליה הם הדבר היחיד שאתם יכולים לעשות, לפעמים יש צורך במתן תרופות הרגעה מתאימות כדי שלא תפגע בעצמה.היות שהיא באשפוז גריאטרי היא גם נמצאת תחת השגחה רפואית וזה בעצם מה שהיא צריכה כרגע בתקווה שהדלריום יחלוף.

מנהל פורום גריאטריה