התנהגות חריגה

דיון מתוך פורום  גריאטריה

25/09/2008 | 14:00 | מאת: אביגיל

שלום רב חמותי אישה כבת 71 , אשה מוגבלת עקב אירוע מוחי שקיבלה בגיל 59. לאחרונה הבחנו בהתנהגות חריגה אשר מדאיגה אותנו מאוד לדוגמא: *שתיית מי השרייה של שניה התותבות. *שטיפת לבניה במי השירותים. *כאשר אנו שואלים אותה שאלות היא עונה על נושא אחר לגמרי. לא הבחנו בבעיות זיכרון משמעותית. יש לציין שהיא נעזרת במקל הליכה ונכה בחלק השמאלי של גופה ( יד ורגל שמאל). היא נוטה ליפול הרבה אך לאחרונה זה החמיר. שאלתי היא, האם מדובר בדמינציה/אלצהיימר? תודה מראש אביגיל

26/09/2008 | 20:45 | מאת: אילן שפר

אביגיל שלום המצב שאת מתארת דורש כמובן בדיקה של חמותך, במיוחד אם מדובר בהתנהגות חריגה שאינה הדרגתית אלא פתאומית. בכל מקרה אי אפשר כמובן לאבחן דמנציה בדרך אחרת. התשובה שלי תהיה כללית יותר. מחלת האלצהיימר היא רק אחד מ"סוגי" הדמנציה, למעשה היא העיקרית שבהם. סוג אחר הוא "דמנציה של כלי דם" כלומר דמנציה שהיא בין היתר תוצאה של אוטמים בכלי דם במוח, כאלה שגורמים לארועים מוחיים. אדם שעבר ארוע מוחי אחד עלול ללקות במהלך השנים בארועים נוספים שהם לפעמים "קטנים", גודל האוטמים ומיקומם יקבע את הסימנים(אחד או יותר): שיתוק או חולשה בפלג גוף שמאל או ימין, (נפילה יכולה להיות ביטוי לאוטם) קושי בבליעה, בדיבור או בלבול!! היות שמדובר באוטם, הבטוי יהיה בדרך כלל פתאומי (בדמנציה מסוג אלצהיימר ההדרדרות היא הדרגתית) אבחון של אוטמים מוחיים הוא באמצעות בדיקת CT של הראש. הסבירות של אדם שלקה במספר ארועים מוחיים בדמנציה היא גבוהה ובהתאם ביטויי הבלבול או ההתנהגות הלא מתאימה. עוד דבר אחד לגבי הזכרון, את מציינת שלא הבחנתם בבעיות זכרון משמעותיות. כמובן שרק בדיקה אובייקטיבית של זכרון יכולה להצביע על בעיית זכרון אבל בעיה כזאת בדרך כלל כן נלווית להתנהגות כמו שאת מתארת. מאחל לכם הרבה בריאות ושנה טובה

מנהל פורום גריאטריה