חזרה לרכיבה באופני כביש

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

18/06/2009 | 17:51 | מאת: דורון

בן 47, שבועיים לאחר 2 מעקפיים, עד הניתוח רוכב באופני כביש רכיבות ארוכות, קרי 80 ק"מ ומעלה ( 150 ק"מ ויותר). האם קיימת ספרות מקצועית באנגלית/עברית בנושא חזרה לרכיבה, ואם מי ניתן להתייעץ בנושא זה. פשוט רוצה לסמן מטרות עתידיות. מבין שההגבלה היא הניתוח של בית החזה. תודה על תשובתך.

דורון שלום, ראשית החלמה מהירה. אינני מכירה ספרות בנושא אך אני מכירה את ההנחיות של ארגוני הבריאות האמריקאים והאירופאים. ההנחיות אינן ספציפיות לגבי רכיבה על אופניים אך הן מציינות ש-6 שבועות לאחר ניתוח מומלץ לא לבצע מאמצים אשר מאמצים את פלג הגוף העליון למעט תרגילי טווח תנועה עדינים לאזור הכתפיים, הגב והחזה. מניסיוני האישי זמן ההחלמה ארוך בהרבה מזה המצוין בספרות (כ- 6 שבועות) ויש הסובלים מכאבים באזור הניתוח (ולא רק בחזה אלא גם במקומות מהם נלקחו עורקים ו/או ורידים) כמעט עד שנה. לכן כדאי להימנע מפעילות מאומצת עד להחלמת עצם החזה לחלוטין על מנת לא לגרום לנזק באזור הצלקת ולגרום להאטת ההחלמה ואף לזיהומים. לגבי רכיבה על אופניים - ישנם מספר גורמים עליהם צריך לחשוב: 1. שינויי תנאי השטח (ריבוי עליות, שינוי בסוג משטח הרכיבה וכד'), אופי הרכיבה הכרוכה בהחזקת כידון חזקה - ישנה עלייה חדה בלחץ דם ודופק - דבר האיננו רצוי בתקופה הקרוב (3 חודשים ראשונים). 2. ישנה סכנה מחבלות וטראומה לאזור החזה בעקבות נפילה או תאונה (חס וחלילה) המהווה סכנה לאזור הניתוח וללב עצמו. לכן, לרוב אני ממליצה להמתין ולבצע את הצעדים הבאים: א. בעוד חודשיים וחצי - להיבדק אצל רופא לגבי אופן החלמת הסטרנום. ב. בעוד שבועיים - לבצע בדיקת מאמץ תחת השפעת תרופות ולבדוק שהכל תקין ועד איזה דופק ולחץ דם אתה מגיע בשיא המאמץ. ג. בעוד שבועיים - לבצע אקו לב לבדוק את מידת תפקוד הלב. במידה והכל תקין תוכל לחזור בהדרגה למה שעשית אך תגביל את עצמך תחילה לשעה רכיבה ותעלה בהדרגה תוך מעקב אחר דופק. לגבי המלצות ספציפיות - אצטרך נתונים לגבי גורמי הסיכון (לחץ דם, היסטוריה משפחתית, סכרת וכד') ונתונים של בדיקת מאמץ ואקו לב. החשוב מכל - מומלץ מאוד ליצור קשר בהקדם עם מכון לשיקום לב הקרוב לאזור מגוריך ולהצטרף בעוד כשבועיים, שם תוכל להתחיל פעילות גופנית מסודרת ותחת פיקוח רפואי וייעץ פיזיולוגי מקצועי! אשמח להיות לעזר בהמשך, יעל פרניק

20/06/2009 | 21:44 | מאת: דורון

יעל שלום, תודה על התשובה המפורטת. פניתי למכון לשיקום לב , והעזר בהמלצותייך. כעת עוסק בהטמעת מידע בעניין השיקום והרכיבה. כיום עושה רק הליכות במישור 35-40 דק'. אשמח להפנות אלייך שאלות נוספות. שוב תודה על המידע החשוב.

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני