איכות ההקרנות בארץ בהשוואה לחול

דיון מתוך פורום  גידולי מוח

08/07/2021 | 17:47 | מאת: ירון

שלום בעקבות אבחנה של קרוב ב GBM שהחיל טיפולים, ועל סמך שיחות עם האונקולוג, אני מגלה שישראל נמצאת בפיגור רב ביחס לארצות הברית, בשל שימוש ב LINACים מאד מיושנים (מאיצים ליניאריים להקרנות). התפלאתי לגלות שנרואונקולוג בבית חולים גדול בארץ לא יודע מה זה leading edge (תחימה של 360 מעלות 2 ס"מ מסביב לנגע ע"י הקרנה מדוייקת במטרה למנוע התפשטות עתידית). המאיצים בארץ נרכשו ברובם כמשומשים לפני יותר מעשור, ורובם כבר לא בשימוש בשאר המקומות בעולם. יש מאיצים של חברת סימנס בשימוש בארץ למרות שהחברה הפסיקה לייצר מאיצים ליניאריים. אין אפילו הקרנות מונחות MRI, שזה כיום הסטנדרט בכל מרכז רפואי בארצות הברית. בגידולים כמו GBM יש המון דינאמיקה. אז אם בוצע תכנון וסימולציה בתחילת הטיפול, שבועיים לתוך ההקרנות, רוב הסיכוי שההקרנה כבר מפספסת חלק מהגידול בגלל שהוא יצא מהפוקוס. עם MRILINAC למעשה בכל הקרנה מבוצע תכנון וכיול מחדש. לפי מחקרים, זה מפחית תופעות לוואי ומיעל את הטיפול באופן מובהק (מאריך את התקופה שבה החולה נשאר ללא גידול, אם כי לא הוכח שזה מאריך תוחלת חיים כוללת עדיין). מדוע הנרואונקולגים והאונקו רדיולוגים לא מפעילים לחץ על בתי החולים לרכוש מאיצים חדישים יותר? העלות של מאיץ הכי מתקדם אחרי מיסים ומשלוח לארץ, מבדיקה שערכתי, היא כ 15 מליון ש"ח, שזה ממש סכום זעום עבור בית חולים אוניברסיטאי. אשמח לשמוע את דעתך תודה

שלום ירון, נוירואונקולוג אינו רופא קרינה ולכן אינו חייב להכיר מושגים מאד טכניים של הקרנות. לגבי המיכשור- כפי שציינת , לא הוכח שיפור בתוחלת החיים בשימוש במכשירים מתקדמים יותר בחולי GBM. ההשוואה למרכזים גדולים המתבססים על רפואה פרטית לא תמיד נכונה, יש הרבה מאד מרכזים וביטוחים פחות טובים בהם רמת הרפואה בארה"ב נמוכה באופן משמעותי מהסטנדרט המקובל בארץ. ולבסוף, כן קיים לחץ מתמיד למכשירים מתקדמים יותר על הגורמים המאשרים, אבל השמיכה צרה, ובשיקולי סדרי עדיפויות יש כנראה דברים דחופים יותר.

מנהל פורום גידולי מוח