האטה בקצב גדילה ילד בן 11

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

14/05/2020 | 09:47 | מאת: אמא מודאגת

שלום הבן שלי בן 11 ו 4 חודשים. גובה 145.5 (נמדד ע"י אונדוקרינולוגית). בשנים האחרונות היה באחוזון 65 בגובה ועכשיו ירד לאחוזון 50. בשנה האחרונה גבה ב 3.5 ס"מ בלבד (נמדד בקופ"ח). בנוסף, גדלו לו שערות באיבר המין לפני קצת פחות משנה. הוא שחיין - שוחה 5 פעמים בשבוע שעתיים כל פעם ותזונה כמעט ללא מתוקים. בדיקת עצמות תקינה לפי האנדוקרינולוגית. ערכי פריטין מאוד נמוכים (16) המוגלבין תקין (14). סוכר AC1 בשנה וחצי האחרונות 5.8 . לפי האנדוקרינולוגית הוא התחיל כבר התבגרות מינית ויש חשש שזה ישפיע על הגובה. שלחה לבדיקות הורמונליות וצליאק. הגובה שלי 1.64 של בעלי 1.74. האחים שלי ושל בעלי גבוהים מאוד. שאלתי - האם יש דרך לדאוג שכן יגיע לגובה שאליו אמור להגיע ושלא תיעצר ההתבגרות מוקדם ולכן יהיה נמוך? אני מאוד מודאגת.

תשובות בגוף שאלותייך 1)הבן שלי בן 11 ו 4 חודשים. גובה 145.5 (נמדד ע"י אונדוקרינולוגית). בשנים האחרונות היה באחוזון 65 בגובה ועכשיו ירד לאחוזון 50. בשנה האחרונה גבה ב 3.5 ס"מ בלבד (נמדד בקופ"ח). תשובה: קצב של 3.5 סמ\שנה הוא נמוך מאד. לפני שמסיקים מסקנות , יש לוודא שהמדידה נכונה. יש למדוד אותו במרפאה אנדוקרינית. חשוב מאד מה קורה לעלייתו במשקל.ספורטאים שאינם משלימים את צריכתם התזונתית, גדילתם נפגעת 2) בנוסף, גדלו לו שערות באיבר המין לפני קצת פחות משנה. תשובה: הופעת שעור מיני אחרי גיל 9 שנים, היא נורמלית 3) הוא שחיין - שוחה 5 פעמים בשבוע שעתיים כל פעם ותזונה כמעט ללא מתוקים. תשובה: תזונה ללא מתוקים זה לא מה שחשוב. חשוב שדיאטנית תחשב האם הוא מקבל מספיק קלוריות חלבונים ועוד כפי שצריך לקבל מי שמרבה לעסוק בספורט 4) בדיקת עצמות תקינה לפי האנדוקרינולוגית. תשובה: זה לא מידע. סטיית גיל העצמות בגיל זה היא בקלות 14 חודשים מעל הגיל עד 14 חודשים מתחת לגיל. ושניהם בתוך תחום הנורמה. ככל שגיל העצמות גבוה יותר תחזית הגובה הסופי נמוכה יותר. לכן תשובה גיל העצמות תקין, אינה אומרת דבר. 5) ערכי פריטין מאוד נמוכים (16) תשובה: צריך לבדוק ברזל בדם 6) לפי האנדוקרינולוגית הוא התחיל כבר התבגרות מינית ויש חשש שזה ישפיע על הגובה. תשובה: נורמלי בהחלט להתחיל להתבגר בגילו. הבעיה כרגע היא לא ההתבגרות אלא קצב הגדילה- צריך לוודא שהמדידה נכונה ואם כן למצוא מדוע גדל לאט. בתהליך ההתבגרות קצב הגדילה צריך לעלות ולא לרדת ואם ההתבגרות מהירה צריך לבדוק אם גיל העצמות מואץ. כך בדאגה יש לשים דגש דווקא על קצב הגדילה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים