התפתחות מוקדמת לילדה

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

23/09/2019 | 14:00 | מאת: דניאלה

שלום פרופ. צדיק, ילדה בת 9.1 התפתחות חזה שלב טנר 3 גובה נוכחי: 1.39 גובה הורים: 1.61 ו- 1.82 צילום כף היד שנקרא על ידי אנדוקרינולוג מתאים לגיל 11. אחרי בדיקת הורמונים תקינה האנדוקרינולוגית המליצה על צילום MRI כדי לוודא שאין גידול. היא המליצה על צילום בגלל שבחצי שנה הילדה עברה במהירות משלב טנר חזה 1 לשלב 3 ובגלל גיל עצמות גדול בכמעט 2 סטיות תקן. היא לא ממליצה על הורמון, כי היא אומרת שבשלב הזה זה רק משפיע על איחור מחזור אבל לא משפר גובה סופי. יש לציין שאנחנו גרים בחו״ל ואני שוקלת לבוא לישראל לבירורים. כמה שאלות: 1. מה הממוצע פוטנציאל גדילה שממומש אצל בנות בגיל עצמות 11? האם יש טבלה שמאפשרת לראות פוטנציאל גדילה לפי גיל עצמות? 2. אני וכל בנות משפחתי קיבלנו מחזור בסביבות גיל 13, אבל הניבוי של הרופאה היא שהילדה תקבל מחזור עוד כשנה,בגיל 10. האם יכול להיות שהיא ירשה גנטיקה של התפתחות מוקדמת מצד האבא? 14. האם לפי מה שהאנדוקרינולוגית אמרה אין שום תרופה שאפשר לתת בשלב הזה לשיפור גובה סופי? 15. יכול להיות שההתפתחות המוקדמת היא בגלל חלב סויה ששתת בילדות או משהו אחר שגרם לרמות אסטרוגן גבוהות? 16. הילדה רזה עם 17 BMI, רוקדת בלט כמה פעמים בשבוע ובתוכנית של ריצה למרחקים. האם יותר מידי פעילות פיזית מדכאת או ממריצה הורמון גדילה?

אחרי בדיקת הורמונים תקינה האנדוקרינולוגית המליצה על צילום MRI כדי לוודא שאין גידול. תשובה- מקובל היא המליצה על צילום בגלל שבחצי שנה הילדה עברה במהירות משלב טנר חזה 1 לשלב 3 ובגלל גיל עצמות גדול בכמעט 2 סטיות תקן. תשובה-מקובל היא לא ממליצה על הורמון, כי היא אומרת שבשלב הזה זה רק משפיע על איחור מחזור אבל לא משפר גובה סופי. תשובה: יכולה להיות מעט השפעה, אך זה בוויכוח . כאשר ילדה נמוכה מאד משלבים עיכוב התבגרות יחד עם הורמון גדילה- גם זה נתון לויכוח כמה שאלות: 1. מה הממוצע פוטנציאל גדילה שממומש אצל בנות בגיל עצמות 11? תשובה: בגיל עצמות 11 ילדה הגיעה ל 88% מהגובה הסופי (עם תחום שגיאה) 2. אני וכל בנות משפחתי קיבלנו מחזור בסביבות גיל 13, אבל הניבוי של הרופאה היא שהילדה תקבל מחזור עוד כשנה,בגיל 10. האם יכול להיות שהיא ירשה גנטיקה של התפתחות מוקדמת מצד האבא? תשובה: אין חישוב בעולם המנבא את מועד הופעת המחזור 14. האם לפי מה שהאנדוקרינולוגית אמרה אין שום תרופה שאפשר לתת בשלב הזה לשיפור גובה סופי? תשובה: בלי לראות את כל הנתונים שלה קשה לנחש. אבל הזכרתי קודם אפשרות אחת 15. יכול להיות שההתפתחות המוקדמת היא בגלל חלב סויה ששתת בילדות או משהו אחר שגרם לרמות אסטרוגן גבוהות? תשובה: לא ניתן ליחס לסויה דבר כזה לא סביר שמשהוא אחר . בדיקות של הורמוני ההתבגרות מראות אם זו התבגרות אמיתית או גורם זר שגרם לכך 16. הילדה רזה עם 17 BMI, רוקדת בלט כמה פעמים בשבוע ובתוכנית של ריצה למרחקים. האם יותר מידי פעילות פיזית מדכאת או ממריצה הורמון גדילה? תשובה : ממש לא. אבל אם התזונה לא מכסה את הפסד הקלוריות בספורט, זה עלול לפגוע בגדילה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים