גניקומסטיה - תינוקת בת שנה וחצי

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

25/12/2017 | 21:54 | מאת: מילנה

צוות יקר שלום, אשמח להסבר התופעה ולהרחבת הידע בתחום. בתי בת שנה וחצי, לפני מס׳ חודשים שמתי לב כי הפטמה השמאלית שלה קשה ומיששתי מין גולה קטנה. פניתי לכירורגית ילדים ואמרה שזהו מצב תקין אצל תינוקות ויחלוף, הפנתה לus רקמות רכות של השד. ביצענו בדיקה הכל תקין. מציינת שכל הזמן הזה הפטמה שמאלית הייתה נפוחה וקשה והימנית כלל לא הייתה נפוחה. לפני כשבועיים שמתי לב שגם הפטמה הימנית נהייתה קצת יותר נפוחה, ובנוסף יצאו לה מס׳ שערות בהירות באזור המפשעות.ֿ במקרה רופאת ילדים בטיפת חלב הפנתה אותי לאנדו- ילדים ואכן פנינו אליו והופננו לus שחלות וב. דם, וציין בהפניה גניקומסטיה b2. א. רוב רופאי ילדים לא מוטרדים בכלל מנפיחות, שכזו מתי ניתן לדעת שאכן יש צורך להיבדק? ב. האם נפיחות שכזו יכולה להיעלם, כאילו שלא הייתה? ואז אין צורך במעקבים? ג. במידה והבדיקות תקינות, כיצד ניתן להסביר את השינוי שקרה לה בשבועיים האחרונים? ד. האם יש סימנים נוספים שעלי לשים לב אליהם? ה. איך מבצעים us שחלות לתינוקת? בקופת החולים נאמר כי קשה מאוד לבצע כי צריך שכיס השתן יהיה מלא. אשמח למידע העונה על שאלותיי, תודה רבה.

הערה א' גניקומסטיה- הגדלת שד בגברים.השימוש במונח זה בבת הוא שגוי. ממופלזיה - הגדלת שד (ללא התיחסות למין) הערה ב' פניה לכירורגיה- הם אינם מומחים לנושא, מעט מאד ילדים מגיעים אליהם ואינך מגיע לברור המתאים. באופן רגיל צריך לפנות קודם כל לרופא הילדים ובהמשך לפי הצורך לאנדוקרינולוג ילדים. הערה ג' א. "רוב רופאי ילדים לא מוטרדים בכלל מנפיחות, שכזו " לא נראה לי שעשית סקר נרחב בקהל רופאי הילדים ולפי הסטטיסטיקה שיצאה לך הסקת לגבי ערנות רופאי הילדים מתי ניתן לדעת שאכן יש צורך להיבדק? אם השדיים גדולות מהלידה והדבר אינו חדש והם אינן גדלות - אין מקום לדאגה. זו תוצאה של ההורמונים ברחם. אם זו תופעה חדשה יש צורך לפנות לברור הערה ד' ב. האם נפיחות שכזו יכולה להיעלם, כאילו שלא הייתה? ואז אין צורך במעקבים? אם מומחה בנושא שלח אותך לבדיקות, אתה צריך לחשוב שהוא זקוק לתשובות הבדיקות כדי להחליט על הסיבה למצב ורק לאחר מכן הוא יכול לתת לך תשובה על האבחנה ולפיה מה עושים בהמשך. לא בדקתי את הילדה אין לי שום נתון עליה על כן בהעדר מידע כולל בדיקות לא ניתן לענות על שאלה זו הערה ה' ג. במידה והבדיקות תקינות, כיצד ניתן להסביר את השינוי שקרה לה בשבועיים האחרונים? שעור בהיר באיזור המפשעות בדרך כלל אין לא משמעות של מחלה. בגיל זה ניתן לראות שערות בהירות באיזורים של הגוף. רק אם השעק גס ועם גוון כהה בודקים את בלוטת יותרת הכיליה. כעת לא סביר שיש בעיה בבלוטה זו אינני עוסק בשאלה אילו היה מצב מסויים איך להסבירו הערה ו' ד. האם יש סימנים נוספים שעלי לשים לב אליהם? לא אתה, הרופאים צריכים. במקרה זה, כנראה שהתהליך מתקדם ואז בהגיע התשובות, בערך תוך שבועיים, אנדוקרינולוג ילדים צריך לבדוק אותה שוב הערה ז' בצוע האולטראסאונד אני תמיד מבקש לפי הצורך וללא תלות בגיל ואני תמיד מקבל תשובות. לשמור כיס שתן מלא- לא מעשי בתינוקות. הערה ח' ענינית בקשר לבתך: הגדלת שד מצד אחד הופיע לפני מספר חודשים. הגדלת שד היא תהליך הקורה בעקבות הפרשת הורמונים במיוחד נשיים (אסטרוגן) הופעת שד בצד שני בשלב מאוחר יותר פירושה שהתהליך מתקדם. לא נדיר שיש הפרשי זמן בהופעת שתי השדיים. בברור של ילדה כזו מחפשים עדות להפרשה הורמונלית 1) אני מצייר את גרף הגדילה של הילדה מהלידה ועד היום. ההורמונים פרט להגדלת שד גורמים להאצת גדילה ואני בודק האם יש האצה באחוזון המשקל והגובה אם יש אני מבקש צילום כף ד לגיל עצמות. הפרשת הורמונים גבוהה, מאיצה את גיל העצמות. 2) אני מבקש בדיקת דם להורמונים הקשורים להתבגרות: LH FSH ESTRADIOL וגם אני בודק הורמונים לא שגרתיים : BETA-HCG, ALFA-FETO-PROTEIN 3) אני מבקש אולטראסאונד לגודל השחלות ולמציאות ציסטות אם יש וגודלן לאחר קבלת כל התשובות האלה, מחליטים על ההמשך בהצלחה ולא לשכוח לפנות בכל בעיה קודם לרופא הילדים. בפניה לכירורג הפסדת זמן, לא התקדמת באבחנה ולא בוצע מה שמתחייב

26/12/2017 | 10:36 | מאת: מילנה

תודה רבה על המענה המפורט, עזרת לנו מאוד. נמשיך מעקב וטיפול ע"פ המלצות האנדו'. תודה רבה על העזרה! יום טוב.

בהצלחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים