תת בלוטת התריס לתינוק

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

31/10/2017 | 08:54 | מאת: ש

שלום, יש לנו תינוק בן חודשיים שנולד פג מאוחר. בשבוע הראשון גילו לו תת פעילות של בלוטת התריס לפי בדיקות דם שהיו במגמת ירידה. הוא מקבל טיפול עפ"י מיפוי שעשו לו וגילו מבנה לא תקין של הבלוטה. 1. המשקל שלו כבר הוכפל אך המינון הנמוך שהוא מקבל לא משתנה כבר חודשיים. האם זה ייתכן? 2. האם ניתן לעשות מיפוי חוזר כדי לראות שהמיפוי אכן היה תקין? 3. מי עוד יכול לפענח מיפויים? תודה

שלום, תשובה בגוף הודעתכם א) יש לנו תינוק בן חודשיים שנולד פג מאוחר הערה: "פג מאוחר" ביטוי שאינו אומר דבר צריך למסור את משקל הלידה וכמה שבועות נמשך ההריון ב) בשבוע הראשון גילו לו תת פעילות של בלוטת התריס לפי בדיקות דם שהיו במגמת ירידה. הערה: "מידע" שאינו אומר דבר. בתת פעילות של בלוטת התריס רואים בדרך כלל ש TSH עולה ו FT4 יורד. מה היו המספרים של שתי הבדיקות האלה שבעקבותיהם נעשתה האבחנה? ג) הוא מקבל טיפול עפ"י מיפוי שעשו לו וגילו מבנה לא תקין של הבלוטה. הערה: לא נכון (!). הטיפול ניתן לפי הבדיקות של TSH ו FT4. המיפוי נעשה כדי לנסות למצוא את הסיבה לכך שרמות ההורמונים בדם אינן תקינות. גם אם המיפוי היה תקין לגמרי, לפי בדיקות הדם קובעים את הצורך בטיפול. מיפוי איננו בודק את מידת התפקוד של הבלוטה אלא את גודלה ואת המיקום שלה. ד) 1. המשקל שלו כבר הוכפל אך המינון הנמוך שהוא מקבל לא משתנה כבר חודשיים. האם זה ייתכן? הערה: המינון נקבע לפי רמות ההורמונים בדם. אם תוך טיפול מסויים ה FT4 בנורמה וה TSH סביר, לא משנים מינון. אם FT4 יורד או לא עלה לנורמה ו TSH גבוה, מעלים מינון. ה) 2. האם ניתן לעשות מיפוי חוזר כדי לראות שהמיפוי אכן היה תקין? הערה: לא משנה המיפוי, את הצורך בטיפול קובעות הרמות בדם שהביאו לאבחנה. על כן אין תועלת במיפוי חוזר כי הרמות בדם הן שהכתיבו את הצורך בטיפול ו) 3. מי עוד יכול לפענח מיפויים? הערה: התעסקות בכך היא בזבוז זמן ללא תועלת במקרים רבים אינני מבצע מיפוי לאחר הלידה ודוחה זאת עד גיל 2.5 שנים. כי התוצאה לא תשנה את הצורך בטיפול. אם תשלחו לי את נתוני TSH ו FT4 שהביאו לאבחנה ו TSH ו FT4 אחרונים תקבלו הסברים נוספים

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים